22.06.2021  |  Business  |  Trender

Designbransjens «fugl føniks» - en akselerator for norsk designbransje

Design i endring er det store tema under årets Designers’ Saturday - som mot alle odds går av stabelen i Oslo 10.-12. september.

– Pandemien har fungert som en slags akselerator for design i endring. Vi må tenke nytt, og det er noe som berører oss alle, sier Jonas Stokke, designer og styreleder i Designers’ Saturday.

Han mener årets tema «CHANGE» er høyaktuelt på flere måter. – Design handler om verdiskapning, og det skjer ofte gjennom endring. Når ting endrer seg, kan man også forbedre ting, mener Stokke.

La oss spole tiden tilbake til mars 2020. Plutselig satt alle på hjemmekontor, kjøkkenet ble forvandlet til et hjemmebakeri og garasjen ble det nye treningssenteret. Vi måtte holde avstand på restauranten, oppholde oss i soner på hotellet og «alle» sov plutselig i hengekøye. Alt dette påvirker fremtidens design. For hvordan skal arbeidsplasser utformes når det handler mer om sosial utveksling enn å ha kontorplass til alle? Hva betyr det for hjemmene våre at det gjøres mer plass til kontorarbeid hjemme? Og hvordan vil fremtidens hoteller og flyplasser se ut?
Stokke håper også at årets tema vil være en motivasjon for utstillerne til å skape gode opplevelser, bygge relasjoner og komme i kontakt med folk i bransjen.

– Vi er ikke en messe der du bare kan stille ut møblene dine. Vi prøver å få folk til å tenke nytt.

Mer fleksibilitet
For senior interiørarkitekt Heidi Pettersvold Nygaard i Snøhetta betyr temaet «CHANGE» mer fleksibilitet både i hjemmet og på arbeidsplassen.

– Jeg tror mye vil gå tilbake til slik det var før pandemien, og at kontoret vil bli den foretrukne arbeidsplassen for folk flest. Men i takt med at bedriftene og bedriftskulturen endrer seg tror jeg det blir mer fokus på å ha ulike størrelser på rom til ulike funksjoner. Noen trives i åpne landskap med mye støy, noen vil ha mindre rom som de kan konsentrere seg i, mens andre foretrekker å bytte mellom de forskjellige rommene gjennom dagen.

Hun tror også at de sosiale sonene vil få større betydning, og at kontoret må ha en ekstra dimensjon eller fasilitet for at det skal være attraktivt å dra dit. – Mye fungerer godt på digitale nettmøter, men de fleste mennesker trenger å se- og samhandle med - andre mennesker ansikt til ansikt. Det er fortsatt slik vi jobber best, og jeg tror arbeidsplassen blir en superviktig arena der det må tilrettelegges mer for den type kommunikasjon.

Nygaard tror også at pandemien har ført til at vi må tenke mer på fleksibilitet i hjemmet. – Før var hjemmekontor en kriseløsning, men etter pandemien blir det nok større aksept for at hjemmekontor kan fungere godt som en sekundær arbeidsplass.
Fleksible og integrerte møbler som legger til rette for bedre arbeidsforhold, kommer til å bli mer vanlig, tror interiørarkitekten. – Det kan være møbler som nedfellbare bokhyller og uttrekkbare plater som er integrert i innredningen, og at det blir vanligere med flere regulerbare stoler i hjemmet, sier Nygaard.

En viktig møteplass for bransjen
Designers’ Saturday, som arrangeres annethvert år, har siden 1986 vært Norges viktigste møteplass for bransjen. Ingen ting var sikkert for annerledesåret 2021, men med stort engasjement og pågangsmot er det nå klart at det blir designfest også i år. Og aldri har det vært viktigere å møtes enn nå.

– Jeg tror folk er sulteforet på å møte kolleger på noe annet enn en skjerm. Vi skal endelig møtes, se hverandre i øynene, le og drikke et glass vin sammen igjen, sier Stokke. Her skapes en arena for fag og håndverk, der man kan jobbe sammen og skape nye synergier. Man skal få ta og føle på materialer og strukturer igjen, og bli oppdatert på produktnyheter og leverandører av det ypperste innen design og bærekraft.

Nytt i år er at arrangementet starter med ny fagdag fredag før tradisjonell DS lørdag,og avslutter med publikumsdag på det nye Nasjonalmuseet søndag. – Også DS Academy programmet, som kobler nyutdannede med bransjen, arrangeres for andre gang. Det fikk veldig god respons sist, og blir enda bedre i år, sier Stokke.

Hyller godt design
Under årets arrangement inviteres designstudenter og designere i etableringsfasen til å konkurrere om priser i konkurransen Designers’ Saturday Awards Best Talents 2021. Finalistenes prosjekter blir vist i foajeen i det nye Nasjonalmuseet, hvor klokkemerket Rado vil avholde en publikumsavstemning i tillegg til den tradisjonelle fagjuryen.

Parallelt med DS sin Best Talent-pris holder Polestar sin årlige designkonkurranse for unge designere, med tema fremtidens mobilitet. Kort fortalt er dette design som skal vise nye måter å tenke på, som et svar på den pågående klimakrisen. Polestar vil være til stede i Nasjonalmuseets foaje denne dagen, og finalistene får jobbe med Polestars eget designteam, som er blant de sterkeste i verden.

Det er klart for å revitalisere den norske designbransjen.

Mere fra Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

www.designbase.no

Designbases medieunivers er for alle som arbeider profesjonelt i interiør- og design­bransjen. Vi berører emner som trender, tendenser i detaljhandelen, ledelse og produktorientering. Formålet er å gi leseren inspirasjon og konkrete verktøy til å kunne optimere sin virksomhet og ta de riktige beslutninger som gjør bedriften konkurransedyktig. Den redaksjonelle målsetning er via spennende og in…

Se profil  

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer