03.11.2022  |  Business  |  Bransjenytt

Designuke med fokus på fremtiden

Den tjuende utgaven av Stockholm Design Week bød på mange interessante nyheter, produktlanseringer og nye møteplasser for kunst og design.

I begynnelsen av september var det endelig tid for Stockholm Design Week, Stockholm Furniture & Light Fairs paraply for utstillinger, lanseringer og kreative samtaler på ulike steder i Stockholm, etter en lang pause fra korona-pandemien. I likhet med Formex i august var nypremieren et relativt lite arrangement, men som på messen var det tydelig at mange opplevde returen som svært positiv. På forhånd estimerte arrangøren deltakerantallet til litt over femti, men den endelige opptellingen landet på nærmere sytti.

Uken startet mandag med åpningen av utstillingen Frankly Yours på Svenskt Tenn, kuratert av arkitekten og interiørdesigneren India Mahdavi, som også har designet to nye tinnobjekter til butikken. Stockholm Furniture Fair tok et initiativ for å fremheve uavhengig og innovativ svensk og nordisk design og produksjon med utstillingen Moving Forward, kuratert av Kråkvik D'Orazio og vist på plan 3 i NK-bygget.

Uken bød på flere interessante nyheter. I forbindelse med pressevisningen av Moving Forward presenterte NK Inredning det nye merket Ingridsdotter. Christine Ingridsdotter har i samarbeid med NK Inredning og interiørarkitekten Jonas Bohlin valgt ut en rekke møbler av Jonas Bohlin som var vanskelig å få tak i og startet produksjon i Sverige. Møblene vil være tilgjengelig eksklusivt hos NK Inredning.

Designer Alexander Lervik lanserte den nye, innovative Noon lampekolleksjonen i Johansson Designs utstillingsrom på Söder. Han tok også opp ulikhet i designbransjen i det nye prosjektet Plus One. På svensk designkurs er majoriteten av studentene kvinner, men blant profesjonelle designere er majoriteten menn. Inspirert av et seminar på Möbeldesignmuseum bestemte han seg for å gjøre sitt for å bidra til en endring. Tanken bak Plus One er å samarbeide om et designprosjekt med en uetablert designer fra en underrepresentert gruppe. Først ut var kolleksjonen Poodle til Johansson Design, som er et samarbeid med designeren Anna Herrmann.

Nye møteplasser

Design House Stockholm presenterte en ny oljelampe og et bord og også en interessant nyrekruttering i designeren Margot Barolo som ny design- og utviklingssjef. Massproductions lanserte en kolleksjon av mindre gjenstander til hjemmet (omtalt andre steder i magasinet) og Folkform viste en serie dreide tepper under overskriften Blue Tapestries i samarbeid med den belgiske produsenten Louis De Poortere hos Dahl Agenturer. Stolab feiret 80-årsjubileet for Carl Malmsteens ikoniske design Lilla Åland ved å la designeren og fargeeksperten Sara Garanty lage unike farger på fem stoler som deretter ble solgt på auksjon til fordel for gjenplantingen av eik i Sverige.

Stockholm ble også gitt nye møteplasser for design i løpet av uken. Gemla, som åpnet Gemla Vinbar på Södermalm for et par år siden, åpnet nå Galleri Gemla, tenkt som en møteplass for kunst og design, i et rom ved siden av. Form Us With Love viste frem sitt nye kontor og showroom på Norr Mälarstrand og Gärsnäs åpnet opp sitt flotte showroom på Skeppsholmen for publikum og viste blant annet et vakkert kjøkken designet av Lotta Agaton Interiors, produsert av Nordiska Kök. Åpnet for publikum laget også innovative Verk sin kolleksjon, som ønsker å vekke interesse for muligheten, eller kanskje vanskeligheten, med å produsere svenskdesignede møbler i Sverige med kun svenske materialer og komponenter.

Nyheter på møbelmessen

Under åpningen av Stockholm Design Week ble en rekke nyheter presentert for møbelmessen 2023, inkludert en ny grafisk identitet, en ny plattform for eksperimentell design og en ny skandinavisk designpris. I tillegg ble neste års Hedersgjest presentert, som for første gang er svensk.

En av de nye funksjonene på Stockholm Furniture Fair, som åpner 6. februar 2023, er Älvsjö gård som vil vise eksperimentelle design og design i begrenset opplag. Gården ligger ved siden av messen og kan dateres tilbake til 1500-tallet.

–Å kunne tilby en eksperimentell plattform ved siden av vår tradisjonelle møbelmesse gjør oss helt unike og det er en del av vår strategi fremover. Vi tar nye tilnærminger både på Stockholm Furniture Fair og Stockholm Design Week. Noen ting vil bli lagt merke til umiddelbart, mens andre vil bli implementert på lengre sikt, sier Hanna Nova Beatrice, prosjektleder for Stockholm Furniture Fair.

Under Stockholm Design Week ble også neste års Guest of Honour presentert, som for første gang er et svensk designstudio. Helt siden oppstarten har Front hatt en klar visjon og gått til design på en kunstnerisk måte med et originalt formspråk.

Neste år går Stockholm Design Week tilbake til sine ordinære datoer parallelt med møbelmessen 7.–11. februar.

www.stockholmdesignweek.com

Av Anders Bergmark Oversatt av Gunnhild Bjørnsti

Mere fra Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

www.designbase.no

Designbases medieunivers er for alle som arbeider profesjonelt i interiør- og design­bransjen. Vi berører emner som trender, tendenser i detaljhandelen, ledelse og produktorientering. Formålet er å gi leseren inspirasjon og konkrete verktøy til å kunne optimere sin virksomhet og ta de riktige beslutninger som gjør bedriften konkurransedyktig. Den redaksjonelle målsetning er via spennende og in…

Se profil  

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer