23.10.2019  |  Interior  |  Dekorasjon

Lys med bærekraft og ansvarlighet

KunstIndustrien fikk 1. januar i år nye eiere; Steen og Britta Frost, og de har store planer for en mer bærekraftig og miljøvennlig fremtid for virksomheten. Mange tiltak og prosjekter er allerede satt i gang, og enda flere er underveis. –Det nytter ikke bare å bruke ordet bærekraft som en markedsføringsgimmick. Det er simpelthen fremtiden det dreier seg om!, sier de.

–Det handler ikke kun om tomme floskler. Det handler om å sette handling bak ordene. Det sier Steen Frost som 1. januar overtok KunstIndustrien sammen med sin hustru, Britta. Noe av det som Steen og Britta setter riktig høyt på dagsordenen er bærekraft, både når det gjelder bruken av RSPO Stearin, og når det gjelder optimering og reduksjon av pakkematerialer. I den forbindelse har KunstIndustrien lansert ”Zero Waste Project” hvor de samler inn og gjenbruker lysstumper fra restaurantene.

De har faktisk oppnådd en god del siden overtakelsen av KunstIndustrien for et halvt år siden, men Steen understreker at selv om eierskapet er nytt, drives selskapet i samme ånd som det har vært gjort hittil - med kvalitetsprodukter fra mindre europeiske familieeide selskaper.

–Noe av det vi kommer til å gjøre mye med, er bruken av RSPO Stearin. Det vil si stearin som kommer fra bærekraftig palmeskogbruk som bærer sertifiseringen RSPO - Roundtable for Sustainable Palm Oil eller ”foreningen for bærekraftig palmeolje”. De sikrer at palmeoljen utvinnes under kontrollerte forhold og med hensyn til naturen. Lyset blir litt dyrere, men det er verdt det i det lange løp. Målet med RSPO er at du vil nå så langt du kan komme i kontakt med bonden som dyrker palmetrær, besøke dem og sikre at forholdene er i orden.

Steen forteller at arbeidet med RSPO Stearin allerede ble startet da de overtok selskapet, og at det selvfølgelig vil bli videreført. –Vår holdning er at satsingen på bærekraft og miljøvennlighet ikke er en markedsføringsimmimmick, og selv om vi er en liten bedrift, kan vi saktens gjøre en forskjell. Derfor setter vi oss mål innenfor de områdene vi jobber med .

Steen og Britta Frost var allerede distributører av Kusmi te i Danmark, og i tillegg til at det var en overlapping på kundedelen, er verdiene også de samme: –Vi vil gjerne selge noe vi kan stå inne for. Dette gjelder riktige arbeidsforhold og ikke minst gode råvarer.

Gjenvinningsbokser og Zero Waste Project

Men Steen og Britta stopper ikke her. De fører bærekraftideen videre slik at emballasjemateriell til bruk i det danske markedet i dag gjenvinner kasser så langt det er mulig. Den plastbaserte tapen erstattes med en papirbasert tape-type, og fyllet som plasseres i kassene for å beskytte lysene under transport er laget av maisstivelse.

–Det er faktisk mye du kan gjøre. Det handler bare om å teste de forskjellige produktene og se om det fungerer, uttaler Steen, og hans håp er at enda flere SMB-er vil gjøre det samme. –Vi kan alle bidra til å påvirke fremtiden, og vi kan alle ta små skritt som sammen får oss til å gå i riktig retning.

Nettopp derfor har KunstIndustrien lansert sitt "Zero Waste Project" i forhold til de mange hotell- og restaurantkundene de har. Prosjektet går rett og slett ut på at restaurantene samler lysstumper fra KunstIndustriens Voksalterlys som ellers ville havnet i søpla, i en boks med returetikett på. –Vi renser stearinen for smuss, rester osv. og støper lysstumpene til utendørs fakler, forklarer Steen Frost.

KunstIndustrien selger 60.000 voksalterlys hvert år, så det er en god del lysstumper som blir samlet - og dermed laget om til utendørsfakler – i løpet av et år.

Vokslysene baner vei

I tillegg til vokslys og stearinlys, har KunstIndustrien en stor samling kalender- og adventslys, så vel som stearinlys og malte lys.

Selskapets hovedmarked er Danmark, i tillegg selges det lys i Norge, og Tyskland er i ferd med å bli et så stort marked at vi for første gang deltar på TrendSet-messen i München. Messen ligger godt til rette for østerrikere og sveitsere, som også bruker en del lys, i tillegg til at vi også har markeder i England og USA hvor man kan se en positiv utvikling i interessen for god skandinavisk stil og kvalitet. –I tillegg til TrendSet messen, stiller vi også ut på Formland i Herning samt på Nordstil i Hamburg og på Oslo Design Fair, forklarer Steen. Og han uttaler at det er flere nyheter i vente for Formland. Blant annet en type Blå Blomst lys og dekorerte kubbelys i sølv.

KunstIndustrien er mest kjent for sine vokslys, og Steen Frost forteller at de baner vei for nye kunder som først blir fascinert av vokslysene med sine mange forskjellige unike størrelser, og deretter oppdager de alle de andre produktene som KunstIndustrien har å tilby.

–Alle lysene våre er testet, og på en sotskala fra 0-1 er de på 0,04 som er det laveste på markedet. I tillegg bruker vi råvarer av høyeste kvalitet, som kombinert med håndstøping gir en eksepsjonell lang brennetid - opptil 800 timer ved de største lysene vi har .

Voksalterlysene selges først og fremst til design- og boligbutikker, blomsterhandlere og til blant annet Illums Bolighus, Magazine, Værsgo og Kop & Kande. Hotell og restauranter har også fått øynene opp voksalterlysene, og vi ser et økende fokus på online handel.

–Produktene våre er unike og forskjellige fra det som ellers er på markedet, så vi blir ikke påvirket av en trendbølge. Konkluderer Steen Frost.

Mere fra Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

www.designbase.no

Designbases medieunivers er for alle som arbeider profesjonelt i interiør- og design­bransjen. Vi berører emner som trender, tendenser i detaljhandelen, ledelse og produktorientering. Formålet er å gi leseren inspirasjon og konkrete verktøy til å kunne optimere sin virksomhet og ta de riktige beslutninger som gjør bedriften konkurransedyktig. Den redaksjonelle målsetning er via spennende og in…

Se profil  

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer