15.11.2020  |  Furniture  |  Bransjenytt

Grindberg jubilerer

Den norske møbelprodusenten feirer 90 år, vi gratulerer!

I vakre omgivelser i Fyresdal i Telemark ligger produksjonslokalene til Grindberg. Helt siden oppstarten i 1930 har det blitt produsert møbler på̊ Grindberg.
En sprek 90 åring og fire generasjoner
–Min bestefar Karl Georg Vik startet opp Grindberg i 1930. Han var utdannet på Mysen snekkerskole og en ivrig treskjærer. Bestefar var en kunstner, og skapte mange møbler med håndskårne Telemarksroser. Etter hvert ble det også hagemøbler, senger og ulike skap og garderober. Både han og moren Rebecca Wik var svært interessert i treverk som materiale, forteller Ingunn Vik Launes, daglig leder og kreativ ansvarlig i familiebedriften.
Ingunns far Rolv Arne Vik og onklene Trygve Sigmund Vik og Tarald Ragnvald Vik utviklet bedriften videre. Dessverre lever ikke sistnevnte lenger.

– Min bestefar holdt treskjærerkurs, og alle tre var med på å starte større serieproduksjon på fabrikken. De lagde 25.000 senger i året til IKEA på 1980-tallet og hadde 25-30 ansatte. Men store kvanta og lave priser til kun én leverandør var usikkert. Etter hvert begynte de å levere møbler også til kjeder i Norge og frittstående butikker, før vi satset helhjertet på skreddersøm de siste 15 årene. Det åpnet opp for mer kreativitet og har vært mye mer interessant å jobbe med! 

Pådriverne for å spesiallage møbler var Ingunn sammen med broren Georg Vik og fetteren Olav Gunnar Vik. Familien står sammen.

–Alexander, min sønn, har vært med siste 7 årene så nå har vi 4. generasjon inne. Han jobber mot kunder, tegner og er inne i den kreative delen. Han ligner nok på meg. Vi jobber tett sammen med prosjektene. Totalt er vi 14 ansatte som jobber med produksjon, salg og montering.

Skreddersøm og produksjon
Grindberg bygger på̊ norske håndverkstradisjoner, og det tilstrebes kortreiste råvarer av høy kvalitet. Egen produksjon gir en stor grad av fleksibilitet og garantert kvalitet.

–Vi skreddersyr kundenes møbelønsker når det gjelder senger, garderobe, bad og kjøkken. Vi plassbygger fra gulv til tak, samt frittstående løsninger, og tar i bruk treslag som eik, bjerk og furu. Dette behandler vi med maling, beis, olje eller voks, alt etter hva som passer for den enkelte løsning. Vi kan også få skreddersydd hos andre anerkjente leverandører.

Inspirasjon og innredning
Det finnes lokale snekkere rundt om i landet som kan tilby enkeltløsninger på hytter og i boliger, men de leverer ikke hele interiører som Grindberg kan. Der er Grindberg unike i Norge.

–Vi tar på oss de fleste oppdrag og leverer innredninger til privatboliger, hytter på fjellet og ved sjøen. Vi skreddersyr senger, garderobe, kjøkken og bad på mål, det er et stort pluss. Tekstiler, møbler og det resterende har vi i butikkene.

Ingunn har drevet med interiør i en årrekke, og har opparbeidet seg en bred erfaring innen interiør og smarte løsninger. Hun driver butikk og showroom i Kristiansand og er mye på kundebesøk. I tillegg har Grindberg en forretning i Hovden som er sentrum for hyttebebyggelsen i Sør-Norge.

–Kundene kan ta med tegninger, bilder og mål til oss, så hjelper vi til med å sette sammen farger, tekstiler, møbler, lamper, tepper, gardiner og hele interiører.

Ingunn stortrives med å realisere kundenes interiørønsker sammen med teamet på Grindberg fabrikken.

–Min lidenskap for interiør har jeg i mitt DNA. Denne lidenskapen har nå vært mitt yrke i mer enn 30 år, noe jeg er stolt av. Allerede som 10 åring sa jeg at jeg ville overta bedriften. Ja, jeg hadde lyst til det allerede i ung alder.

Hun startet karrieren med utdannelse på Markedshøyskolen i Oslo, fikk styreverv i ulike firmaer, styreleder i NHO og var styremedlem i Gjensidige.

–Nå er det kun møbler og eiendom jeg driver med. Jeg er som en brobygger mellom dem og fabrikken og kommer med ideer og forslag. Privat er jeg opptatt av mat, vin og reiser, og jeg får inspirasjon på messer som i København og Paris. Jeg må hele tiden følge på med på hva som rører seg.

Hvordan vil du beskrive din stil?
–Klassisk, varig design, med god kvalitet som kan tåle bruk over tid. Alt skal være fint og spennende å se på, og løsningene er ikke like – jeg skaper noe særegent for hver kunde.

Hva er en vanlig dag for deg?
–Jeg starter ofte med telefoner fra klokken 7, så er jeg i farta i butikken i Kristiansand, så på fabrikken og avslutter med kundebesøk på kvelden. Jeg trives med å leve slik, det skjer noe hele tiden.

Hva er den største gleden med jobben din?
–Det å finne gode prosjekter, gjøre folk glade og skape noe for andre. Jeg tenker på ideer hele døgnet, og hva vi kan gjøre på de ulike stedene.  Jeg blir inspirert av hva kundene vil ha av resultater, så er det opp til meg å være så kreativ som mulig og oppfylle deres drømmer.

Med på eiersiden
Grindberg fikk for fem år siden inn en ny aksjonær, Roald Reme, som driver entreprenørfirmaet BRG i Kristiansand. De står for 40%, Grindberg familien for 60%.

–Reme jobber med eiendom og utvikling og har mange dyktige folk. Samarbeidet er vellykket og så spennende at det skal utvikles videre. Det at vi er flere kreative hoder skaper et større miljø. I dag må man være kreativ for å overleve i Norge, og helst ha flere ben å stå på.

Grindberg leverer i dag mest til hytter, hus og leiligheter i Agder fylkene og Telemark, samt til Østlandet med Oslo men er klar for å utvide horisonten. Ingunn forteller at de også er engasjert i ulike eiendomsprosjekter så det er mer enn nok å gjøre.

–Det blir veldig interessant nå fremover. De ansatte er engasjerte i denne type bransje som jeg og min familie. Man må brenne litt for det. Dette er en livsstil, jeg teller ikke timer og lever konstant med prosjektene og kreative ideer. Hvis noe er viktig kan vi ringe til hverandre sent på kvelden, så engasjerte er vi.

Ingunn innser at det er menneskene som er det avgjørende for å skape for fremtiden.

–Folka er viktigst og vi skal være gode alle sammen. Vi kan være uenige om løsninger, men da setter vi oss ned og diskuterer hva som gavner hvert prosjekt. Vi ser fra ulike sider, og finner ut hva som passer best. Jeg har blitt vant til å ta de utfordringer som kommer og alltid ha kunden i fokus.

Har 90-års jubilanten planer om utvidelser i årene fremover?
–Vi er interessert i å utvikle oss, bli større og vokse med kontroll. Vi har kapasitet til å utvide. Vi ser også at det er viktig å opprettholde produksjon og arbeidsplasser i en bygd som Fyresdal.

Særpreg og stil
Grindberg skaper unike løsninger som står seg gjennom ulike trender. Kundene får mange valg med ulike profiler og utrykk. Farger tilpasses hvert enkelt interiør.

Hvordan vil du forklare stilen dere har?
–Vi lager klassiske heltre produkter tilpasset både hytter, hus og leiligheter. Vår stil kan passe inn både i ultramoderne og klassiske, norske interiører. Vi benytter mye norsk treverk, som eik, ask og furu. Materialet er ofte behandlet med maling, beis og ulike voksprodukter ut fra hva kunden ønsker.

Hva kan du si om prisnivået?
–Vi er konkurransedyktige. Det er en utfordring med produksjon og kostnader i Norge i dag, og vi skal levere kvalitet til en ok pris. Det får vi til.

Soverom for en god natts søvn
Grindberg har produsert senger i flere tiår, men det har skjedd mye fra IKEA sengene til dagens løsninger.

–Vi har et bredt utvalg i vårt standard sortiment, men vi kan også levere skreddersydde løsninger. Har kundene behov for å utnytte små soverom på hytta, eller en komplett soveromsløsning hjemme finnes løsninger. Grindberg kan levere på alle mål, og i alle farger.

Køyeseng med solide skuffer på skinner
–Det er intet rom vi tilbringer mer tid i enn på soverommet. Derfor er det viktig med god komfort, både på sengen, madrassen, sengetøy og tilbehør.

I tillegg til å bygge køyesenger selges et godt utvalg av Jensen Madrasser, dundyner og puter, samt sengesett i sateng, lin og flanell. Som en del av den totale løsningen.

Kjøkken spesialtilpasset
–På Grindberg er vi opptatt av kvalitet og håndverk, og vi er derfor stolte av våre kjøkken. Solide kjøkken i heltre, produsert på fabrikken i Telemark. Alle kjøkken tilpasses kundens ønske og behov. Grindberg kjøkken kommer som standard med to ulike fronter, Grindberg Klassisk og Grindberg Klassisk perle og kan leveres i alle farger. 

Ønsker kundene andre stilarter, kan man forespørre. Slik fungerer det med skreddersøm.

Garderobe med stil
–Inngangspartiet trenger ofte en effektiv og plassbesparende oppbevaring. Som garderobeskap med tilhørende benk med skuffer under. Alt lages i heltre og er av beste kvalitet.

Det fordelaktige med unike løsninger er at man får utnyttet rommene maksimalt, også små entréer.

–Vi kan ha høyglans variant malt i dempet sort som gir et elegant preg. De elegante blanke skapene kan videreføres inn på badet. Med hyller og skap, samt baderoms- innredning tilpasset hvert enkelt sted, avslutter Ingunn Vik Launes.

Mere fra Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

www.designbase.no

Designbases medieunivers er for alle som arbeider profesjonelt i interiør- og design­bransjen. Vi berører emner som trender, tendenser i detaljhandelen, ledelse og produktorientering. Formålet er å gi leseren inspirasjon og konkrete verktøy til å kunne optimere sin virksomhet og ta de riktige beslutninger som gjør bedriften konkurransedyktig. Den redaksjonelle målsetning er via spennende og in…

Se profil  

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer