09.01.2023  |  Dining  |  Design

Iittala relanserer Tundra

Den nostalgiske glass-serien Tundra av designeren Oiva Toikka relanseres denne våren. Tundra ble designet i 1970 og har siden den gang vært etterspurt av mange.

Nå er glass-serien tilbake i produksjon ved Iittalas glassfabrikk i Finland med fire nye deler; to glass, en tallerken og en skål. Seriens delikate mønster er inspirert av den arktiske naturen på den nordlige halvkule.
I løpet av Iittalas 140 år med drift har merkevaren skapt et omfattende arkiv av design, som representerer historien, utviklingen og innovasjonen til finsk glassdesign. I en kort periode i 1970-71 ble glass-serien Tundra produsert av Oiva Toikka ved Nuutajärvi glassverk. Siden den gang har Tundra blitt en ettertraktet glass-serie på bruktmarkedet og en kolleksjon etterspurt av mange. Tundra var en av Toikkas personlige favoritter og han hadde selv et ønske om at glass-serien skulle gjenoppta produksjonen.
Nå tar Iittala Tundra tilbake i produksjon, og ønsker serien velkommen tilbake i sortimentet.


Inspirert av den nordlige halvkule
Oiva Toikka er en av de legendariske designerne bak flere av Iittalas kolleksjoner, som Kastehelmi, Frutta og de ikoniske Birds by Toikka. Designene hans er kreative, lekne og unike, og inviterer til personlig frihet.
I løpet av Toikkas karriere ble han i stor grad inspirert av naturen og dens skapninger, og Tundra er intet unntak.
Oiva Toikka tilbrakte sine første arbeidsår i Lappland, noe som i stor grad påvirket designen hans. Som navnet antyder, har kolleksjonen navnet sitt fra tundraen - den enorme, flate, treløse, arktiske regionen i Europa, Asia og Nord-Amerika hvor grunnen er permanent frosset - som finnes i Lappland.


Nostalgisk og taktil design med delikat struktur
Glass-seriens delikate mønster danner opptil tolv mindre detaljerte mønstre, inspirert av Lapplands mose, busker og lav som dekker det barske landskapet. De nye Tundra-artikler er laget i Toikkas originale design, men har blitt oppdatert for å passe dagens behov.  Serien lanseres i to glass, en tallerken og en skål.
Tundra glass kommer i to størrelser; 16cl og 29cl. Den store størrelsen passer til juice, vann eller annen drikke. Den mindre størrelsen egner seg best til presset juice, vann eller til borddekking i flere lag. 154 mm tallerkenen er ideell til frokost så vel som til forretter eller kaffe. Skålen på 25 cl er perfekt til frokost, en forrettsalat, dessert eller mellommåltid.
Alle produktene i serien kan enkelt kombineres med Iittalas glass- og porselensserier.


Oiva Toikka
Oiva Toikka (1931-2019) er en av de mest kjente personene innen finsk glassdesign. Han skiller seg fra tradisjonell nordisk design med sin fantasifulle, rike og dristige glasskunst. Toikkas individuelle stil er også betydelig i bruksgjenstandene han skapte. De avviker ofte fra tradisjonell finsk designestetikk. I tillegg til glassdesign har Toikka også jobbet med andre kunstneriske aktiviteter som iscenesettelse, motedesign og interiørdetaljer i plast.
Toikkas karriere går tilbake til 1950-tallet, etter å ha jobbet med kjente designere og kunstnere både i Finland og internasjonalt, er han i dag et navn med et solid rykte over hele verden. Toikka har vunnet flere prestisjetunge priser, inkludert Kaj Franck Design Award og Prins Eugen-medaljen. I 1993 ble Toikka tildelt ærestittelen professor i kunst av den finske staten. Toikka er mest kjent for sin serie Birds by Toikka for Iittala – som kombinerer hans grenseløse fantasi med glassekspertise. De unike og fargerike fuglene, som alle er håndlagde, har blitt en lidenskap og et samleobjekt for mennesker over hele verden.

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer