15.11.2020  |  Kitchen  |  Mat

Kokekaffens renessanse

Nytes i klassisk design av Tias Eckhoff

Ola Brattås, import- og brennerisjef på Kaffebrenneriet mener kokekaffe er den beste måten å nyte kaffe på.

Ola tar frem en kaffekjele som han er veldig stolt av: Modell Tias Kettle. Det er en fornyet og modernisert utgave av den klassiske kaffekjelen laget av Tias Eckhoff i 1962. Sammen med Sigrid Eckhoff, datteren til Tias, har han utviklet en ny utgave.

–Kaffekjelen 941 fra 1964 er norsk prisvinnende design, og det var gøy å ta frem en slik tidløs modell igjen. Ideen kom opp da jeg så kapselmaskinene for alvor komme på markedet. ”Finnes det noen måte som ikke går på akkord med mine premisser, og som gjør tilberedning enkelt og lettvint hjemme?” tenkte jeg. Ja, med kokekaffekjele - bare å varme vannet, ha i kaffen og røre rundt. 

Han googlet kokekaffekjele og så Tias Eckhoffs originale modell og fant frem til Eckhoff Design og telefonnummeret til Sigrid som forvalter farens rettigheter.

–Jeg ringte henne samme dag, og det var god timing. Vi ble enige, tok tak i prosjektet og har kommet oss igjennom alle hindringene. Tias var veldig nøye på materialvalg og hvordan alt skulle formes, og jeg var opptatt av rengjøring og at kjelen skulle være god å brygge med. Utfordringen ble å få kjelen laget slik vi ville på fabrikk i Kina. Det er mye håndarbeid. Delene stemples ut i metall, tuten smalner inn fra alle kanter og er ekstremt komplisert teknisk. Innvendig er materialet behandlet så kaffen ikke skulle sette seg fast. Vi tok de nødvendige kostnadene underveis for å få det produktet vi var på jakt etter. Vi var kompromissløse!

For å unngå grut i kaffekoppen ble løsningen et filter: Os Flow Restrictor! Den gir full kontroll på hvordan vannet flyter gjennom tuten og er blitt patentert.

–Jeg bruker å sammenligne det med en fontene der bladene ligger igjen, mens vannet renner over kanten. Det er denne effekten vi har jaktet på i arbeidet med filteret.

Tias Kettle er innkjøpt av Nasjonalmuseet til sin permanente samling og vil være tilgjengelig for publikum når det nye museet åpner dørene. Den skal stilles ut sammen med originalen til Tias Eckhoff for å vise fram redesign av norsk ikoner.

Os Tableware
www@ostableware.no

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer