Med filtdyrene på en fantastisk vekstreise

Én Gry & Sif ble etablert for 22 år siden, da søstrene Gry og Sif falt for den fine toveteknikken og for nepalske kvinners glade og åpne sinn. I dag toves det fortsatt av kvinner i Nepal, og i Danmark har selskapet vokst fra to til 15 ansatte på svært kort tid. For de tovede tingene harmonerer perfekt med tidsånden.

Bærekraft og samfunnsansvar er nøkkelord i dag. Men da Én Gry & Sif introduserte sine håndlagde, tovede, søte og lunefulle ting for danskene for 22 år siden, var dette absolutt ikke temaer som var helt i tidsånden. Det har det blitt, og med det har Én Gry & Sifs suksess også vokst eksplosivt. Inntil 2021 var det ganske få som drev selskapet til dagens 15 ansatte.

Gry Højgaard Staunstrup.


Historien begynte da søstrene Sif og Gry var på ryggsekktur i Østen. Turen gikk også til Nepal, men jentene ble så begeistret for landet og nepaleserne at de ble der. De så hvordan nepaleserne hadde det, og de bestemte seg for å kombinere det rå og rustikke materialet med dansk design.
Én Gry & Sif samarbeider i dag med en arbeidsplass i Nepal, hvor 800 kvinner filtrerer, strikker og syr enten sammen på et fabrikkrom eller hjemme, hvor de kan ta seg av hus og barn samtidig.
–I 2009 trådte søsteren min ut av selskapet, og min svigerfar Christian trådte inn, og vi drev selskapet sammen, sier Gry Højgaard Staunstrup. I 2014 valgte de å inngå et samarbeid med Rikki Tikki.
–Jeg følte at jeg satt litt fast og var under press fra de daglige administrative oppgavene. Nå gikk det som det gikk, og Rikki Tikki gikk konkurs. Men jeg nullstilte meg, og fordi alt var borte da vi fikk merket tilbake, bestemte vi oss for å gi gass og starte nesten fra bunnen av igjen, fortsetter Gry.


I starten var det ren overlevelse, men i 2019 snudde tidevannet, og siden har det gått bra for Én Gry & Sif. Så bra at det i dag er 15 ansatte på lageret, i kundeservice, i administrasjon og så videre. Nå kan Gry derfor ta for seg med det kreative. Det kan hun like og det er hun god på, og dermed er selskapet inne i en virkelig god spiral.
–Vi har fått et godt fokus på produktet. Før ble dagliglivet administrasjon, og vi mistet oversikten. Nå har vi frigjort ressurser, og vi har fått tilbake fokuset, så vi kan tenke produkt, produkt, produkt, sier Gry.
Vi ønsker å hjelpe kvinnene
–Produksjonen foregår i Nepal, og det kommer den til å fortsette med, slår Gry fast, og det er ingen tvil om at hjertet hennes banker for Nepal når du hører henne snakke.
–Mange nepalske kvinner må dra til f.eks. Qatar for å jobbe. Vi er veldig glade for å bidra til at kvinner kan jobbe lokalt. Og fordi det er kvinnene som tjener pengene, går pengene faktisk til familien, mens mange studier viser at når mennene tjener pengene, går en del til gambling og helt andre ting.
Gry forteller at nepaleserne er glade og smilende mennesker, og hun vil ikke gå glipp av å reise ned dit minst en gang i året. – Vi har tross alt jobbet med mange av dem i 20 år, sier hun.


Én Gry & Sif Fair Trade ble i 2009 sertifisert som den første innen design- og interiørbransjen i Danmark. –Vi har jobbet etter Fair Trade-prinsipper fra starten av, men vi hadde ingen dokumentasjon på dette. Derfor valgte vi å få det på plass, selv om det var learning by doing, fordi vi var de første i vår bransje som søkte om Fair Trade-sertifisering. Heldigvis har mange merker fulgt etter, sier Gry.
Hun er ikke i tvil om at det store fokuset på bærekraft og samfunnsansvar har vært med på å skape suksessen som Én Gry & Sif har i dag. –Det er faktisk ikke så mange Fair Trade-bedrifter der produktene er håndlagde og som også er i stand til å levere i store volumer. Vi er der.
Gry ser ikke at Én Gry & Sif skal lage noe annet enn filtprodukter. –Det er vår nisje og det som fungerer for oss. Vi er ferdige med det ennå, og det er mye å ta tak i.
Kvinnene er stolte av produktet
Illums Bolighus er blant Én Gry & Sifs store kunder, og når butikken pyntes til jul med produktene produsert av de nepalske kvinnene, tar Gry gjerne bilder og viser dem.
–De er utrolig stolte over å se ting i den konstellasjonen. Det er tross alt veldig forskjellig fra markedene de er vant til.
De nepalske kvinnene har tradisjon for toving, og det gjøres for hånd med håndsåpe og vann. –Ulltotter trekkes ut på kryss og tvers og eltes til formen er der. Et par tøfler starter f.eks. med å være en halv meter og eltes til de har passe størrelse. Innfargingen foregår også i Nepal med miljøvennlige fargestoffer, og ullen kommer fra New Zealand. Den er imidlertid ikke økologisk, sier Gry, fordi fibrene i økologisk ull rett og slett ikke er lange nok til å toves.
Gry tegner de mange designene, og hun drar ned til Nepal når produksjonen starter hvis det er ting som må justeres. ¬–Fordi de er vant til å tove tepper og andre ting. For dem er det litt rart hva vi vil ha filt til, sier Gry med et smil.


Selges over hele verden
Én Gry & Sif selger til hele verden, selv om Europa er det desidert største markedet. Og de deltar på en lang rekke internasjonale messer, hvor man møter utenlandske kunder.
–Heldigvis for oss elsker hele verden dansk design, og det drar vi også nytte av. Vi føler messene er en god måte å møte kunder på, ikke minst fordi vi ikke har selgere som kjører rundt.
Noe av det som det nå har blitt tid til å lage, er en merkevarevideo, og så sier Gry at de har gjort en innsats for å forbedre kundeservicen, noe de selv ikke har vært fornøyd med. –Nå har vi fire heltidsansatte i kundeservice som svarer på telefonene og som snakker ulike språke, sier hun.
I tillegg vil det i fremtiden også være hjelp til messeoppsett, for som Gry sier er det synd å bruke tid, penger og energi på å stå på messene med en stand som kanskje ikke er optimal. Det skal den være i fremtiden.
Hun mener helt klart at jo flere ansatte i organisasjonen skaper større ro og bedre ledelse på kontoret og i produksjonen.
Flere helårskolleksjoner
Hvis du spør Gry om hva hun tenker om planene fremover, er målet nå å finne et solid fotfeste og ha flere helårskolleksjoner. –Blomstene våre er selvsagt for hele året, men vi vil gjerne ha flere produkter som kan det samme, og dette er også et ønske fra flere av våre store kunder.
At Én Gry & Sif er sesongbetont blir nok ikke endret. –Vi har produkter for høytiden; jul, påske og så videre, og det ønsker vi selvfølgelig i fremtiden, akkurat som barneting også gjør det veldig bra.
Av Pia Finne Oversatt av Gunnhild Bjørnsti Foto: Én Gry & Sif

Rettferdig handel
For å bli Fair Trade-sertifisert må du leve opp til de 10 Fair Trade-prinsippene:
• Det må skapes muligheter for økonomisk vanskeligstilte produsenter
• Virksomheten skal være transparent og ansvarlig
• Du må handle på rettferdige vilkår
• Du må betale en rettferdig pris
• Det skal sikres at barnearbeid ikke finner sted
• Du er forpliktet til ikke å diskriminere eller forskjellsbehandle
• Det skal sikres gode arbeidsforhold
• Du skal sørge for utvikling og oppkvalifisering av dine leverandører
• Du må fremme Fair Trade-budskapet
• Du skal vise respekt for miljøet i produksjonen

Relatert innhold

18.04.2024Designbase.no

Rosendahl Design Group oppnår B Corp-sertifisering

17.04.2024Designbase.no

Nytt AI-verktøy kan utstyre forbrukere med IKEA-møbler

15.04.2024Designbase.no

En ode til lekent design

15.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Vakre lykter med karakter fra Villa Collection Danmark

11.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Innred med naturlig sjarm og håndverksmessig dyktighet

10.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Alt til vårlunsjen fra Södahl

10.04.2024Designbase.no

Fokus på bærekraft

09.04.2024Designbase.no

Cosmos inspirerer trenden

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023