22.05.2023  |  Interior  |  Belysning

Miljøvennlig lys til sommerens hygge

500 LED-pærer som er tent åtte timer om dagen i en måned, koster 24,50 kr. Så det er ingen grunn til å ikke selge alle lysene som skaper hygge i hagen og i hjemmet i butikkene. Men Sirius Company tenker videre, og har lansert en ladestasjon for lys med oppladbare batterier, slik at du både sparer penger og kvitter deg med batterier i miljøet.

For danskene er hygge forbundet med lys. I hagen en varm sommerkveld, og inne i hjemmet hele året. Men vi er midt i en energikrise, og det kan umiddelbart anses som politisk ukorrekt å slå på for mange lys. Men faktisk er det ikke sånn i det hele tatt. For slår du på 500 lysdioder åtte timer om dagen i en måned, koster det 24,50 DKK i strøm! Og med den kunnskapen i bagasjen kan butikkene med ro i sjelen selge lys til danskene.

Mannen bak tallene er Stig Gerlach, eier av Sirius Company, og han fortsetter med å si at en LED-pære er på 0,04 W. –Så når du også bruker en fjernkontroll som slår seg på etter eget ønske, er det egentlig ikke nevneverdig. mengde strøm bruker du i forhold til komforten og gleden som lyset gir, sier han.

Han forteller at krisen også har gitt opphav til selvransakelse hos Sirius Company når det gjelder strømforbruk spesielt og ikke minst i forhold til økt informasjon om temaet.

–Vi så det tross alt med julelysene. Mange dansker turte rett og slett ikke å slå på lysene i hagetrærne. Det gjorde at vi nå utvikler enda mer informasjon både direkte rettet mot forbrukere og informasjon til personalet i butikkene, sier Stig Gerlach.

For eksempel sier han at utskiftbare batterier faktisk er en økonomisk dårlig løsning på sikt. –De er dyre å skifte, det koster energi å produsere dem, og de er dårlige for miljøet når de kastes.

Hos Sirius Company har de derfor gått over til å jobbe med oppladbare batterier i produktene, fordi de, som Stig Gerlach sier, er betydelig mer bærekraftige i bruk.

En ladestasjon lader batteriene på to timer, deretter kan de gå i 200 timer – for så å lade opp. Så i et produkts levetid kan det spares opptil 1000 batterier som ikke må produseres og som fremfor alt ikke havner i naturen, sies det.

Nettopp derfor er Sirius Company i ferd med å introdusere ladestasjonene og de tilhørende lysene med oppladbare batterier på det europeiske markedet. –Det har definitivt gitt gjenklang, fastslår Stig Gerlach, og legger til at det er viktig at de ansatte i butikkene forstår systemet. –For forbrukere må de selvfølgelig kjøpe en ladestasjon for 149 DKK når de kjøper de oppladbare lysene for første gang. De pengene kommer tilbake mange ganger, men det må selvfølgelig forklares.

Han vil gjerne se de oppladbare batteriene kombinert med en fjernkontroll, som kan gjøre tenningstiden enda mer effektiv. –Den går med 4, 6 eller 8 timer. Det betyr at hvis den har vært på i fire timer, slår den seg av i 20 timer og starter deretter opp automatisk i fire timer. Fjernkontrollen er integrert i 95 prosent. av alle Sirius-produkter.

Godt for forretningen

Du trenger ikke ha vært lenge i bransjen for å se at både ladestasjoner og lys med oppladbare batterier og fjernkontroller, i tillegg til å være bra for miljøet, også er bra for den enkelte butikk.

Dersom en forbruker har en ladestasjon, er det naturlig at han fremover kjøper lysene med oppladbare batterier som passer til det.

Men Sirius Company jobber med flere bærekraftige belysningsløsninger. Dette gjelder blant annet deres Solar-serie med solcelledrevne lamper og Sam, som kan lades opp via en USB-plugg. Og når det nærmer seg jul lover Stig at det kommer et bredt spekter av nye produkter, bl.a oppladbare batterier, og lyslenker som bruker minst mulig strøm, slik at julen 2023 kan bli like koselig og lyst som vanlig,

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer