Pernille Stallemo, grunder i Sør-Afrika
–Det spennende med kreativitet er at det er et universelt uttrykk!
–I begynnelsen av 2021 fikk jeg en forespørsel fra et norsk firma om jeg kunne fremskaffe en viss type kurver. Jeg hadde lagt ut en Instagram post på Nonophela Travel, som er det reisefirmaet jeg driver. Formålet med innlegget var å tilby skreddersydde reiser med fokus på brukskunst, forklarer Pernille Stallemo som bor og jobber i Sør-Afrika.
Etter den forespørselen begynte hun å undersøke, men det viste seg snart at de ønskede kurvene var laget av en bestemt stråplante som kun vokser i subtropiske områder.
–Vi har en annen vegetasjon her i Western Cape, ettersom vi har Middelhavsklima. Det fikk meg til å innse at alle kurvene som er til salgs her kommer fra andre områder og andre land i det sørlige Afrika. Det virket som om ingen stammet fra Western Cape.
Pernille begynte å lese mer om kurvproduksjon i Afrika og hvilke planter og røtter som ble brukt.
–Det sørlige Afrika har en lang tradisjon med kurvmakeri, veving og keramikk. Mange gjenstander som opprinnelig hadde et nytteformål, har blitt høyt verdsatte kunstobjekter.
Jeg meldte meg på en workshop i kurvfletting. Det var der jeg hadde en liten aha-opplevelse. Under pausen kikket jeg ut av de store vinduene, på en mengde sivplanter. Jeg hadde visstnok registrert at denne planten fantes, men jeg hadde ikke tenkt på den på en aktiv måte. Jeg begynte å undersøke om det gikk an å lage kurver av dette materialet. I Storbritannia er det en gammel tradisjon å lage kurver av bulrush, som denne planten heter. Den kalles også for cattail. Her i Western Cape kalles den ofte for Typha capensis. Neste steg var å prøve det ut. Og det fungerte etterhvert over all forventning!
Det siste året har hun jobbet med å utvikle en rekke produkter med siv som materiale.
–Vi lager kurver og fat, spisebrikker og veggdekorasjoner som selges via lokale butikker på Kapphalvøya. Vi bruker kun Typha capensis, denne sivplanten som sprer seg altfor raskt i urbane strøk og derfor må fjernes regelmessig.
Nonophela som er Pernille firmanavn, er et ord fra isiXhosa, ett av de offisielle språkene i Sør-Afrika. Det betyr «å ta vare på».
–Ved å bruke denne planten ønsker vi å ta vare på og sette fokus på verdien av biologisk mangfold.
Sør-Afrika er det landet i verden med størst økonomiske forskjeller.
–Man blir stadig minnet på det når man bor her. Mitt hovedmål med Nonophela Craft er å bidra til inntekt for mennesker i Masiphumelele, et fattig område på Kapphalvøya, ikke langt fra der jeg selv bor.
Pernille søker nå forhandlere i Norge. –Er man interessert i å vite mer, er det bare å ta kontakt via nettsiden, forklarer Pernille Stallemo.
www.nonophela.com/craft
pernille@nonophela.com
Tekst: Gunnhild Bjørnsti Foto: Anton Crone