Pernille Stallemo fra Kristiansand flyttet til Sør-Afrika i 2004, hun jobbet på Desmond Tutu Peace Trust, via den norske organisasjonen Fredskorpset (Norec). Hun likte seg så godt at hun ville bli i landet, fikk samboer, startet etter hvert opp reisebyråvirksomhet og utdannet seg som fjellguide. Hun bor ved Noordhoek sør for Cape Town.
–Med corona ble det stille på reisefronten så jeg begynte med kreativ virksomhet med fletting og veving av lampeskjermer, kurver og kranser. Materialene er Port Jackson (Acacia saligna) og sivplanten Typha. Den førstnevnte er opprinnelig fra Australia. Den vokser raskt og sprer seg som ugress. Begge plantene ødelegger for biologisk mangfold. De er invaderende for naturen så vi bruker redskap og drar opp plantene med røttene, forklarer Pernille.
Ingen andre bruker dette materialet som i tørket tilstand er et ypperlig emne for å veve ulike gjenstander.
–Jeg fikk ideen i februar og begynte å eksperimentere. Det var lock down og restriksjoner og jeg måtte finne på noe annet å gjøre.
Et av prosjektene er et samarbeid med Amanda Seccombe i byen Kommetjie om å lage kranser med tørkede blomster.
–Det er stor interesse for kranser, spesielt til jul når folk vil pynte litt.
For å produsere kurver og lampeskjermer samarbeider hun med Tinashe og paret Adam og Effines som er dyktige og engasjerte. Adam er egentlig gartner men hadde lærte å veve da han var ung.
–Adam er talentfull og lager bla. en fin piknik kurv og en stor hatt som er nyheter. Jeg har hatt alle ideene til nå og denne trioen utfører oppgavene. Gjenstandene blir alltid litt annerledes enn det vi tenkte, men det er bare spennende. Vi fikk en stor bestilling av kurver fra Harcourts Two Oceans, et eiendomsfirma som ville gi dem i gaver til folk som flytter inn i nye hus. Vi oppdaget en nisje i markedet.
–Når Adam har egne ideer, blir det interessant resultat. Jeg håper på sikt at han kan bli produksjonssjef, han har det kaliberet.
Pernille forklarer at det har vært en åpenbaring for henne å bli bedre kjent med disse menneskene som lager så fine ting, har en høy arbeidsmoral og den rette innstillingen til å prøve noe nytt.
-Plutselig ser de hvilke evner de har! Det er en boost for deres selvtillit å forstå hvor dyktige de er på et felt de ikke visste om. Jeg pøser på med oppmuntring, det gjør noe med folk. Dette året har vært så spennende, det kom noe godt ut av tiden med lock down, avrunder Pernille Stallemo.
Varene selges lokalt og i noen butikker i Cape Town.
Er man interessert i å vite mer, er det bare å ta kontakt via nettsiden.
www.Nonophela.com/craft
Pernille@nonophela.com
Tekst: Gunnhild Bjørnsti Foto: Nonophela Craft