15.06.2021  |  Business  |  Bransjenytt

spoga+gafa står klar med trender og nye produkter til utendørssesongen

Nå er tiden inne for hageinspirasjon fra spoga+gafa. Messen løfter på sløret for hva som vil være fokuspunktene i denne sesongens utendørsprodukter.

Som kanskje den største hage- og livsstilsmessen er nye produkter i den grønne industrien fokuset for spoga+gafa år etter år.

Der DIY-butikker, hagesentre, grillforhandlere og møbelmarkeder fra hele verden i over 60 år har kjøpt sine sesongbetonede produkter, er det – på grunn av pandemien – en gapende tomhet i de 14 hallene som normalt er fylt til randen med inspirerende hager.

Det er kanskje også på grunn av pandemien at vi nå som aldri før søker tilflukt i hagene, på altanene og terrassene. Og det gir hageindustrien et kjempe-boost.

Hermed gir spoga+gafa et innblikk i hva som vil fange forbrukernes blikk når det kommer til hagelivet.

Stue under åpen himmel: Hagen som et sted hvor man trekker seg tilbake

Hagearbeidet ser mot fremtiden: Etter såing av frø følger vekst og frembrudd av blomster. Denne målrettheten kan hjelpe til med å forme liv, spesielt i uvanlige tider. Som et sted for fordypelse og fornyelse spiller hagen dermed en stadig viktigere rolle – enten det er for gartneren og plantene, for samværet eller rekreasjon. Pandemien har fremskyndet en tendens som allerede var på vei, nemlig å gjøre utearealet til en grønn stue.

Grensen mellom inne og ute smelter sammen, og møblene til begge områder skiller seg nesten ikke fra hverandre lenger.
Usedvanlig lave sofaer, lenestoler og liggestoler tar terrassen med storm. Fritt kombinerbare loungemøbler gir masse plass utendørs og kan utvides med moduler. Skalerbare bord, benker og stoler med høyere sittestilling gir rom for avslappede måltider i det fri. Til og med hjemmekontoret kan også flyttes utendørs i dag takket være komfortable og værbestandige hjemmemøbler.


“Grønn livsstil”: Naturen som inspirasjonskilde
Ønsket om en sunn livsstil tett på naturen har ikke bare vokst frem med Koronavirusets inntog. Planter fremmer sunnhet og skaper et miljø for velvære. Hagearbeid og dyrking av egne urter og grønnsaker er på moten. Forhøyede blomsterbed, mini-drivhus og plantehyller blir stadig med populært både innendørs og utendørs.
‘Naturlighet’ er også mottoet for flere hagemøbler og accessoirer i nåværende sesong. Som ‘autentiske’ materialer gir naturlig tre, rotting eller lin nærhet til naturen så vel som dempede naturlige nyanser. Dette gjelder gjennom hele verdikjeden, frem til selve behandlingen av produktene.

Bli grønn: Hagen blir mer bærekraftig

I dag bruker mange mennesker ‘grønne’ produkter som uttrykk for en mer ansvarlig livsstil. En bærekraftig hage er derfor et kjernetema hos spoga+gafa, med at stadig fler virksomheter i industrien legger vekt på bærekraft i produktene sine.

For eksempel lager produsenter av hagemøbler i stigende grad nye modeller i resirkulert materiale. Gammelt tre fra hytter eller gjenvunnet plast fra hage og husholdning blir brukt. Dette gjelder også tekstiler og organisk restmateriale.
Kolleksjonene får navn som ‘Green Basics’, ‘Greenline’ eller ‘Go Green’ slik at det henvises til en ‘grønn’ produksjon. Stadig fler resirkulerte produkter er i seg selv også resirkulerbare for å sikre en lukket material-syklus.

Less is more: Letthet gjennomsyrer designet.

Man kan godt kalle tiden i dag for tung. Derfor er det hyggelig å ha muligheten for å lette stemningen i hagen. Mange utendørsmøbler blir mer strømlinjeformede og luftige. Overdådighet er ikke lenger i fokus, i stedet er designet bestemt ut i fra et ‘no-frill’ uttrykk som utstråler en nonsjalant eleganse. Lyseblått, rødt og oransje samt friske pastellnyanser understreker lettheten i utendørsdesignets formspråk.

Gyngestoler, polstrede hengekøyer og hengestoler bringer både moment og stillstand til terrassen eller balkongen. Runde loungeelementer skaper et kurvet sidelandskap og får således atmosfæren i bevegelse. Multi-funksjonelle møbler der rygg, armlene og sete kan justeres eller omplasseres, er fleksibelt. Her kombineres materialer som aluminium, teak, keramikk og vanntette utendørsmaterialer. Nye parasoller i et bredt utvalg av farger og materialer inviterer forbrukeren til å mikse og matche.

Smart hagearbeid: Digitale elementer gjør hagearbeidet lettere.
Digitaliseringen har sannelig fått en boost, og pandemien har tvunget flere detaljhandlere til å gå online. Dette gjelder også hageindustrien. Digitale løsninger har vært en viktig drivkraft for hageredskaper i en lengre periode. I mellomtiden utgjør robotplenklippere og automatiske vanningssystemer en stor del av standardutstyret til flere hobbygartnere. Modeller forbedres ved hjelp av smarte funksjoner som sparer enda mer tid og energi.

For eksempel optimeres plenklipping og kunstvanning med sensorer som måler temperatur og fuktighet i jorden. Nettverksstyring sikrer effektivt el-forbruk. Mange hageapparater er også utstyrt med høytytende batteripakker og kan lades via sol-moduler. Dette hindrer så vel klynger av kabler som nye batteripakker til regulerbare LED-lys på parasoller.

Avslappede måltider: Utendørskjøkkenet optimeres
I tider med reiserestriksjoner kan matlaging under åpen himmel gi en følelse av ferie og frihet. Utover det er måltider tidspunktet hvor man samles, og avslappede måltider er et kjernetema når det skal designes utendørs matlagings- og spisesteder.
Værbestandige utekjøkken er løsningen som, avhengig av tilgjengelig plass og respektive krav, kan tilpasses individuelt. Nye elementer kan tilføres hvert år, slik at de er på nivå med utstyret som finnes i innendørskjøkkenet.

Dette gjelder også for innredningen av utendørs spisestue. Nye uttrekkbare bord i stabil kvalitet kan justeres slik at de passer antall gjester. Produsentene vil støtte det økende nivået av urbanisering med smale bord og liggestoler til mindre overflater på terrasse eller balkong.

Konsekvent comeback: Designklassikere og retro uttrykk
Gode ting vender alltid tilbake. Det gjelder også de mangeartede relanseringene av designklassikere til hagen. Møbler og accessoirer fra tidligere epoker gjør comeback – en tendens som vil fortsette i den nåværende sesongen. Her kombineres klassiske uttrykk med komforten og kvaliteten fra dagens standard. Lenestoler og sofaer med håndflettede rep, organisk formede bord og stoler, eller liggestoler i lyse farger symboliserer en ny tid, og håp – en designtilgang som kan være mer moderne i sitt uttrykk.

www.spogagafa.com

Mere fra Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

www.designbase.no

Designbases medieunivers er for alle som arbeider profesjonelt i interiør- og design­bransjen. Vi berører emner som trender, tendenser i detaljhandelen, ledelse og produktorientering. Formålet er å gi leseren inspirasjon og konkrete verktøy til å kunne optimere sin virksomhet og ta de riktige beslutninger som gjør bedriften konkurransedyktig. Den redaksjonelle målsetning er via spennende og in…

Se profil  

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer