18.01.2023  |  Bloom  |  Utstyr

En nybegynnerguide for å lage din egen grønnsakshage

Å dyrke en grønnsakshage kan forbedre alt fra økonomien til selvfølelsen din, for ikke å nevne den søte tilfredsstillelsen av å knaske på ferske grønnsaker som er høstet med egne hender.

Fra å lære mer om kostnadskutt i husholdningen, opprinnelsen av maten vi spiser, til hvordan vi kan være selvforsynte med tilgang til sunn mat, det er vanskelig å finne nedsidene ved kjøkkenhagen. Det finnes også et hav av forskning som understreker fordelene av hage for å forbedre mental helse. 

Enten du er helt grønn når det kommer til hagearbeid eller om du har grønne fingre, følg ekspertene fra Fiskars guide til å lage din egen kjøkkenhage. 
1. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. 
Som med et hus, er beliggenheten den viktigste faktoren du må ta hensyn til når du skal lage kjøkkenhagen. Spesielt hvordan solen treffer parsellen. De fleste grønnsakene trenger minimum seks timer med sollys hver dag for å trives. 


2. Hva står på menyen?
Det høres enkelt ut, men så de grønnsakene du liker å spise. Les litt om de grønnsakene du er interessert i og plant for riktig klima, sesong og beliggenhet. Urter og grønt er det enkleste å starte med. Se etter ting som varme og kuldetoleranse, sykdomsresistens og utbytte. 


3. Bruk riktig verktøy
Bruk av riktig verktøy for oppgaven vil gjøre jobben med den spiselige hagen mer effektiv og morsom. Riktig verktøy avhenger av størrelsen på kjøkkenhagen og hva slags oppgaver man skal gjøre, men en spade og et utvalg beskjæringsverktøy kommer alltid godt med. 


4. Frø eller frøplanter? 
Det kan gi deg et forsprang å plante frøplanter, men noen planter gror bedre fra frø, da de ikke transplanterer så godt. Hvis du er nybegynner burde du starte med frøplanter hvis du skal gro utrer eller grønt. Rotgrønnsaker derimot bør alltid dyrkes fra frø. Men vær forsiktig med overplanting! Små frø gror fort og fyller raskt opp plassen. Overproduksjon vil påvirke produktiviteten. 


5. Det er på tide å gi næring
Selv om naturen er mer enn i stand til å gjøre sitt, vil det å forvalte reisen fra jord til bord gi et enda bedre resultat.  Kompost! Ved å mate jorden, mater du plantene. Kompost produserer mer næringsrike avlinger og spenstige planter. Fjern ugress slik at alle næringsstoffene går til avlingen din. Til slutt må du ikke glemme vanning. Se etter tegn på at plantene dine er tørste, eller ikke har fått nok vann. Tidlig på morgenen er det beste tidspunktet for å gi kjøkkenhagen en drink. 


6. Øk det biologiske mangfoldet!  
Gi tilbake til naturen. Gjør plass til dyrelivet i hagen din. Spesielt de trengende biene som er essensielle for planetens velvære. Biene er blant de flittigste til å pollinere og jobber hardt for å holde avlingene i vekst og hagene, jordene og skogene våre sunne. Noen avlinger er helt eller delvis avhengig av insektbestøving, som frukttrær og jordbær. Plant innfødte villblomster og blomstrende planter i hagen og på vinduskarmene, du kan nyte utsikten mens biene fråtser. Visste du at bier elsker fargen lilla? 


Den perfekte verktøykassen for den spirende gartneren
Enten du har en liten hage eller et lite budsjett, er det flerhodede verktøysystemet Fiskars QuickFit en gartners drøm. Med utskiftbare hoder og håndtak lar de deg utføre flere hageoppgaver med færre verktøy. Fra rennerensere til jordfresere, snøskuffer, børster og mer, Fiskars QuikFit verktøysystemserie vil dekke alle oppgavene i hagen.

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer