Et 250-årig veksteventyr

Danske ASP-HOLMBLAD har nesten 250 år bak seg, men det er fortsatt innovasjon og nytenkning som driver selskapet. Det nye er at de nå ønsker å gå til de danske bolig- og interiørbutikkene, og dermed har de utviklet nye produkter som matcher det segmentet.

Fra ASP-HOLMBLADs utstillingslokale. Foto: ASP-HOLMBLAD

«Vi er ikke de billigste, og det kommer vi aldri til å bli. På den annen side er flertallet av lysene våre laget av stearin, ikke parafin, fordi stearin slipper ut mindre CO2 til atmosfæren enn lys laget av bl.a. parafin. I det hele tatt gjør vi det vi kan for å leve opp til tidens krav til miljøvennlighet og sirkularitet». Det sier Mette Poulsen, som er administrerende direktør i det nesten 250 år gamle danske selskapet Asp-Holmblad.​

Og det er spennende å gå på oppdagelsesferd i selskapets showroom i Hørsholm, for her finner du det velkjente kalenderlyset fra barndommen, og boksene med juletrelys som alle dansker kjenner. Men det er også nytenkning og innovasjon i utstillingsrommet. Blant annet. har gjort en stor innsats for å finne produkter som passer inn i de ulike høytidene, likesom det finnes en rekke tilbehør til lysene som duker, servietter og mye mer. Samtidig pågår videre utvikling og nye produkter kommer til.

Mette Poulsen er administrerende direktør i Asp-Holmblad. Foto: ASP-HOLMBLAD

– Påskeproduktene har vært i tilbakegang de siste årene, men siden corona har den trenden snudd, sier Mette Poulsen, og som en bedrift med mange år bak seg kan man se en trend. «Hver gang det er krise og usikkerhet i verden, vender vi tilbake til tradisjonene. Det gjelder høytidene, og det gjelder de rød/hvite fargene», sier Mette Poulsen.

Hun forteller at over 40 prosent av stearinlyskategorien er private label, og hun slår fast at det definitivt ikke er i rabattsegmentet du er sterk.

«Vi har fokus på å gi forbrukerne kvalitet», sier Mette Poulsen, og nettopp for å opprettholde den høye kvaliteten ønsker ASP-HOLMBLAD nå også inn på interiørmarkedet, og for å gjøre sortimentet enda mer attraktivt for interiørbutikkene, har utviklet en rekke nye lystyper, bl.a. av sheastearin, fotlys og lys med behagelig duft.

"Duftlysene er laget i Portugal, og vi valgte å la matgodkjente keramiske gryter danne rammen om lyset, slik at når lyset har skapt en god duft i hjemmet, kan de i ettertid brukes til kaffekrus", sier Mette Poulsen, som mener det er viktig å tenke annerledes når man skal utvikle noe nytt.

Derfor er duftlysene også laget av en plantebasert voks på raps, og parfymene er utviklet i parfymebyen Grasse i Sør-Frankrike; dempet og avstemt.

De nye, høye lysene på føttene er også laget av ren stearinvoks og er svanemerket. Når det gjelder sheasmøret er det fettet som er igjen i nøtteskallene fra de viltvoksende sheatrærne i 16 land i Afrika. Nøttene samles inn for hånd av kvinner, som dermed tjener sine egne penger.

"Det handler om empowerment, og sheanøtter er en fornybar, sirkulær råvare fra naturen". De nye shea-lysene er også svanemerket

Vi ønsker å senke partikkeltallet

Mette er fullstendig klar over at lys blir utskjelt for utslipp av sotpartikler, og nettopp derfor har ASP-HOLMBLAD sammen med konsernets fabrikker deltatt i et forskningsprosjekt der målet var å utvikle et lys med redusert partikkelutslipp, som har vært vellykket med lysene REN HYGGE, som er svanemerkede lys. Det er Miljøstyrelsen og Dansk Teknologisk Institut som står bak første del av forskningsprosjektet, og Teknologisk Institutt, Aarhus Universitet – Institutt for kjemi og Institutt for Folkehelse, samt Universitetet i Lund, European Candle Association , etc. deltok i det påfølgende prosjektet, og prosjektet er støttet av Innovasjonsfondet.

Foto: ASP-HOLMBLAD

"Ren hygge handler i stor grad om at vekene må tilpasses råvarene, slik at brenneprosessen optimaliseres og lysene ikke blir sotete", forklarer Mette, og kommer med et godt råd: "Slukk lysene. med et stearinlysslukker, og dermed redusere antall partikler"

Mette Poulsen slår også fast at nettopp i en krisetid, når forbrukerne er bevisste på hvordan de bruker pengene sine, kan levende lys gjøre store endringer i hjemmet på kort tid og for lite penger.

"Du kan endre utseendet i stua bare med en ny farge på lyset", sier hun, og legger til at dette kanskje er en av grunnene til at ASP-HOLMBLAD ikke har blitt hardt rammet av de siste årenes kriser avledet av korona og siden krigene. Både under korona- og energikrisen økte forbruket av stearinlys, da stearinlys bringer lys, varme og hygge inn i hjemmet. Når forbrukere tilbringer mye tid hjemme, er det en tendens til å ha det gøy og dette er med på å øke forbruket av levende lys.

I Danmark er stearinlys og servietter én kategori, og derfor jobber de også med fargetilpassede lys og servietter, og derfor har de godt over 1000 artikkelnummer å tilby.

I tillegg kan forbrukere få lys til alle typer lysestaker. Både de gamle sølv- og messingstativene så vel som for de nye moderne stativene, og det samme gjelder juletreets lysestaker. "Vi har lys fra 13 mm i diameter til 10 cm."

Vi brenner for det vi gjør

Hos ASP-HOLMBLAD gjør du det du kan for å være mest mulig miljøvennlig. Alle telys i ren stearinvoks vil derfor pakkes i papp fremover, og Mette Poulsen understreker at i løpet av de neste 5-10 årene har ASP-HOLMBLAD til hensikt å være helt plastfri.

All produksjon foregår ved våre egne fabrikker i Sverige og Portugal, hvor de nye lysene kommer fra. «Vi har alltid vært flinke til å handle i EU. Jeg mener at man må være EU-lojal og at vi alle må våkne opp i fremtiden og støtte hverandre. Til fordel for oss selv som EU-borgere og for miljøet».

«Vi brenner for det vi gjør, og vi ønsker å gå i riktig retning. Hvis dette gjør at produktene blir litt dyrere, må vi få forbrukerne til å snakke. Dagligvarehandelen, som vi først og fremst samarbeider med i dag, er allerede villige til å betale litt mer, ikke minst fordi de må leve opp til EUs grønne avtale, og med våre ambisjoner om nye salgskanaler må vi formidle det budskapet til forbrukerne «, lyder det fra Mette Poulsen, som opplyser at ASP-HOLMBLAD kan feire 250-årsjubileum i 2027.

I 1907 ble ASP-HOLMBLAD A/S Kongelig Hoffleverandør. "Vårt predikat er som det er tilfelle for alle andre Royal Court-leverandører ble avsluttet da Frederik ble konge".

Om ordningen fortsetter, får fremtiden vise.

Verden er i endring, og i den nye verdenen som ASP-HOLMBLAD står overfor, er det også nye produktgrupper. Blant annet. du har nå også duker som er fargekoordinert med lys og servietter. For Mette Poulsen er innovasjon veien videre. Dette gjelder innenfor produktgruppene, det gjelder utvikling av nye produktgrupper, og det gjelder nye kundesegmenter og forretningsmuligheter. Og ja, det er ikke for ingenting at selskapet snart kan feire sin 250-årsdag og er «still going strong».

ASP_HOLMBLAD stiller ut på Formland: Stand H6040

250 års historie

Kun meget få virksomheder kan datere deres historie 250 år tilbage, men det kan ASP-HOLMBLAD. For historien begyndte tilbage i 1777, hvor Jacob Holmblad etablerede en fabrik i København, hvor han lavede lys af marvolie, benlim og andre ildelugtende animalske produkter. På Christianshavn lå en sæbe og lampeoliefabrik O.F Asp, som også lavede lys. Og fra at være konkurrenter op igennem 1800-tallet, fusionerede de to fabrikker i 1919 til ASP-HOLMBLAD.

Siden har ASP-HOLMBLAD være med til at indføre traditioner og fejre begivenheder.

Virksomheden var med, da danskerne satte levende lys i vinduerne 4. Maj 1945, og da Kong Christian IX og Dronning Louise i 1892 fejrede guldbryllup, og hvor hele København var oplyst af stearinlys.

Det var også ASP-HOLMBLAD, der i 1918 lancerede adventslys til den første adventskrans, som blev tændt på Fredensborg slot efter gammel tysk tradition. I 1942 lancerede ASP-HOLMBLAD Jakobs lyset, det vi i dag kender som vores alle sammens uundværlige del af julehyggen, nemlig kalenderlys.

Juletræslyset er også en af de gamle klassikere med en lang historie, og hvor ASP-HOLMBLAD siden begyndelsen af 1800-tallet har haft en stor andel i udbredelsen af traditionen med levende jul på juletræet. Den turkise æske med julelys, som man kan finde i butikkerne i dag blev varemærkeregistreret i 1945 og har således 80 års fødselsdag i 2025.

I 1950’erne lancerede ASP-HOLMBLAD farvede lys og lys i forskellige faconer, og i begyndelsen af 1970erne blev bloklyset introduceret. Senere er fyrfadslysene kommet til, og de er i dag det største segment på det danske marked i kategorien levende lys.  

Shea candles. Foto: ASP-HOLMBLAD

Shea Candles. Foto: ASP-HOLMBLAD

Duftlys Ella. Foto: ASP-HOLMBLAD

Duftlys Vera. Foto: ASP-HOLMBLAD

Anna apricot. Foto: ASP-HOLMBLAD

Anna pine. Foto: ASP-HOLMBLAD

Relatert innhold

05.09.2024Designbase.no

Maison&Objet avslører...

03.09.2024Designbase.no

En ny sirkulær modell for design

04.09.2024F&H Group AS

Sponseret

SÖDAHL VARMER OP TIL EFTERÅRET

02.09.2024Designbase.no

Albamatilde er årets designtalent på Formex

02.09.2024Designbase.no

Kraftige farger, sjarmerende letthet og mye natur til julen 2024

02.09.2024Klarborg Denmark A/S

Sponseret

Klarborgnisser er skapt med hjerte

02.09.2024Designbase.no

Nisser, juleduker og julepynt setter stemningen

02.09.2024Asp-Holmblad A/S

Sponseret

Når kalenderlyset tennes...

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023