Heimtextil Trends 24/25: New Sensitivity Fokus på tekstiltransformasjon

«New Sensitivity» er temaet på Heimtextil Trends 24/25, der tilnærmingen til trenden viser vei til en mer sensitiv tekstilverden: Plantebasert produksjon av tekstiler, støtte til tekstilsykluser gjennom teknologi og bio-engineert bruk av naturlige ingredienser. I tillegg kuraterer Future Materials regenererende materialer og design.

Foto: Heimtextil

Progressiv temasetting og spektakulære iscenesettelser for alle tekstilfagfolk som ønsker å utvide kunnskapen sin: dette er hva Heimtextil Trends står for. Etter fjorårets fokus på sirkulære løsninger, fokuserte Heimtextil Trends 24/25 denne gangen på transformative tekstilinnovasjoner.

«New Sensitivity» fokuserer på innovasjoner og endringer i sammensetningen av tekstiler i tillegg til de estetiske aspektene.

"Det handler om sensitivitet, og om å vurdere påvirkningen på miljøet når man tar en beslutning eller lager et produkt. Å forstå hvordan naturlige økosystemer fungerer og å prioritere balanse som standard er nøkkelen," sier Anja Bisgaard Gaede, grunnlegger av danske SPOTT trends & business. Anja står bak trenden hos Heimtextil, og hun forteller videre at omtanke, hensikt og respekt er en del av trenden, der spesielt fargene spiller en viktig rolle.

Foto: Heimtextil

Hvordan oversettes New Sensitivity til noe konkret i livsstilsbransjen, og hva vil det si å ha en sensitiv tilnærming til design og produkter? spør du kanskje. Samtidig som kunstig generell intelligens (AGI) i stor grad forandrer tiden vi lever i.

Men AGI har potensial til å produsere innovative løsninger og bidra til å takle betydelige utfordringer – også i tekstilindustrien. AGI kan imidlertid også ha motsatt effekt på samfunnet. Derfor trenger AGI New Sensitivity-tankegangen som bidrar til å forenkle kompleksitet, utvide kreativiteten og finne nye, usynlige løsninger, også i tekstilverdenen.

De fire trendretningene som jobber med er:

Plantebasert:

Dette gjelder tekstiler laget av plantevekster eller plantebiprodukter Plantebaserte tekstiler betyr at fibrene stammer fra noe som vokser fremfor å være syntetisk produsert. Den bærekraftige fordelen med plantebaserte tekstiler er at deres opprinnelse er naturlig og at de derfor bedre kan resirkuleres i eksisterende økosystemer.

Foto: Heimtextil

De kan deles inn i to grupper. Den første gruppen tekstiler er laget av plantevekster. Nye motstandsdyktige avlinger som kaktus, hamp, abaca, tang og gummi tilbyr nye bærekraftige tekstilløsninger. På grunn av mekanisk utvinning kan de vokse til tross for klimaendringer og krever færre kjemikalier i utviklingen.

Den andre gruppen består av tekstiler laget av vegetabilske biprodukter, som er restråvarer fra produksjonen, som banan, oliven, persimmon og hamp.

Teknologisk:

Teknologi og tekniske løsninger som transformerer tekstiler. Teknologi kan støtte transformasjonen av tekstiler gjennom bruk av ulike metoder: resirkulering og gjenbruk av tekstiler, tekstilkonstruksjon og tekstildesign.

På grunn av flere tiår med produksjon er tekstiler nå et materiale som er tilgjengelig i overflod. Utvikling av teknologier for resirkulering av tekstilavfall og metoder for resirkulering av tekstiler øker den sirkulære bruken av eksisterende tekstiler.

Foto: Heimtextil

Videre kan gamle tekstilkonstruksjonsteknikker også lede veien til bærekraftige løsninger: For eksempel gir bruk av strikketeknologi for møbeltrekk mindre stoffavfall; Alternativt lar veveteknikken lage flere farger ved å bruke bare noen få fargede garn.

Textile Design Thinking er en annen metode som adresserer kritiske problemstillinger som energiforbruk og holdbarhet av naturlige fibre og forbedrer disse gjennom teknologisk tekstilutvikling.

Biokonstruert:

Konstruert for å forbedre. bioavhengige og biokonstruerte tekstiler representerer til en viss grad en fusjon mellom plantebaserte og teknologiske tekstiler. Bio-engineering bygger bro mellom natur og teknologi og transformerer måten tekstiler lages på.

De kan også deles inn i to retninger: fullstendig biokonstruerte og biologisk nedbrytbare tekstiler. Naturinspirerte strategier brukes i produksjonen av fullstendig biokonstruerte tekstiler. I stedet for å dyrke planter og trekke ut fibrene deres, lages tekstiler av protein, karbohydrater eller bakterier i mais, gress og rørsukker. Produksjonen involverer en biomolekylær prosess som skaper filamenter som lages til garn.

Foto: Heimtextil

Den bærekraftige fordelen med bioteknologiske tekstiler er at de kan ha noen av de samme funksjonene som syntetisk produserte tekstiler, samtidig som de fortsatt er biologisk nedbrytbare på grunn av sin naturlige opprinnelse. Biologisk nedbrytbare fibre kan tilsettes konvensjonelle tekstiler som polyester for å forbedre de konvensjonelle tekstilenes evne til å gå tilbake til materialer som finnes i naturen og dermed nedbrytes biologisk i naturlige miljøer som vann eller jord.

Selv om de ikke er 100 prosent. biologisk nedbrytbare, vil disse bioforsterkede tekstilene brytes ned opptil 93 prosent. sammenlignet med konvensjonelle tekstiler.

Nye fargekombinasjoner

En følsom tilnærming til fargemetoder uttrykkes av en dynamisk, men subtil fargepalett skapt av naturlige pigmenter avledet fra jorden. Tradisjonelle fargingsprosesser bringes til neste nivå gjennom innovativ bioteknologisk teknologi.

I jakten på å skape farger som vekker følelser mens vi respekterer våre verdier for å beskytte miljøet, ser vi fargebakterier vokse og generere nyanser av stor rikdom og dybde.

Foto: Heimtextil

Denne nye følsomheten inkluderer aksept av naturlige fargeflyter, ettersom farger kan falme over tid eller forvandles til nye fargekombinasjoner.

Fargekombinasjonene til Heimtextil Trends 24/25 er inspirert av naturlige farger avledet fra avokadofrø, alger, levende bakterier, antikke pigmenter som rå sienna og biokonstruert indigo og cochenille.

Anja har denne gangen fokusert på fire hovedfarger:

  • En rødlig rosa nyanse
  • En grønnaktig nyanse inspirert av alger
  • En brunaktig dempet nyanse
  • En lett sandtone

Og samtidig presenterer hun et fargekort som spenner over en rekke nyanser av grønne, blå, rødlige og naturlige toner.

Den svarte komponenten i de fleste farger gir mulighet for utstrakt bruk og et større utvalg av kombinasjoner. De sterke mettede aksentene vekker sansene våre og de løfter humøret vårt.

I kontrast er jordnøytrale farger også sett i forskjellige nyanser av grått, terra og til og med mørk lilla.

Anja Bisgaard Gade forteller om trenden på Heimtextil. Foto: Pia Finne

De brunlige nyansene. Foto: Pia Finne

De grønnlige nyansene av alger. Foto: Pia Finne

De rødlige nyansene. Foto: Pia Finne

De lyse nyansene av sand. Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Relatert innhold

26.04.2024Designbase.no

Ambiente Trends 24+: En iscenesettelse av luksusen av stillhet, nye komposisjoner og digitale innovasjoner

24.04.2024Designbase.no

Heimtextil samarbeider med Patricia Urquiola i 2025

22.04.2024Designbase.no

Keramisk popkultur

19.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Unike krus i steintøy fra Villa Styles

18.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Formskjønne vårnyheter fra BITZ

15.04.2024Designbase.no

En ode til lekent design

15.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Vakre lykter med karakter fra Villa Collection Danmark

11.04.2024F&H Group AS

Sponseret

Innred med naturlig sjarm og håndverksmessig dyktighet

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023