Jeg ønsker å lage bærekraftige vesker som tåler hverdagen
Maria Nouvel Buch-Jakobsen etablerte cphbags for fire år siden, med ambisjonen om å designe miljøvennlige og bærekraftige vesker med et design og en kvalitet som varer i mange år.
"Det er ikke meningen at det hele tiden skal komme nye modeller. Jeg vil heller skape et bærekraftig, miljøvennlig basisprodukt som fungerer og har en høy kvalitet som varer i mange år." Dette forteller Maria Nouvel Buch-Jakobsen, en gründer med stor G, og det er ingen tvil om at hun tenker annerledes enn de fleste bedriftseiere.
Hun står bak selskapet cphbags, som har eksistert siden 2020, etter at Maria fikk en glimrende idé og designet en eksklusiv handleveske med separate rom for skjøre varer.
Hun er utdannet økonom, og i 2005 startet hun et velfungerende konsulentselskap innen dette feltet. På en handletur til Torvehallerne i København irriterte det henne at blomsterbuketten hun kjøpte, ikke kunne legges i handleposene sammen med de øvrige varene uten å bli klemt. Dette bestemte hun seg for å løse ved å lage en handleveske med plass til blomster.
"Jeg begynte å brette og forme små modeller av papir hjemme ved kjøkkenbordet, og plutselig satt jeg med modellen for handlevesken i hånden," forteller Maria.
Hun hadde skapt en veske hvor ett stykke stoff ble til en veske med syv rom: ett i midten, to på sidene og fire i skilleveggene. "Den er konstruert slik at når man løfter i hankene, legges trykket midt i vesken, og blomstene eller andre ting i sidelommene unngår å bli klemt," forklarer Maria, som har fått foldeteknikken patentert både i og utenfor Europa.
I januar 2020 lanserte hun cphbags og handlevesken på Formland med stor suksess. Men rett etter at produktene var levert til butikkene, stengte corona verden ned.
"Tidspunktet kunne absolutt vært bedre," sier Maria med et smil. Det stoppet henne imidlertid ikke, og i dag har hun kunder og agenter i flere europeiske land, og hun er på jakt etter flere agenter utenfor Europa.
Bærekraftige materialer
Maria Nouvel Buch-Jakobsen har fra starten av valgt å jobbe med bærekraft og miljøvennlighet. Derfor er det myke, quiltede materialet laget av resirkulerte PET-flasker, og hun har fra begynnelsen av hatt fokus på blant annet materialsvinn.
"Først tenkte jeg: Hva kan jeg lage med en hel stoffbredde? Det ble til mega weekend bag'en. Så tenkte jeg: Kan jeg få to vesker ut av én stoffbredde? Resultatet ble håndvesken." De unike veskene med syv rom – skuldervesker, håndvesker, handlevesker og weekendvesker – gir et godt overblikk over innholdet.
Selv om Maria gjør alt for å utnytte materialet maksimalt, blir det restmateriale. Dette bruker hun til kosmetikkvesker og toalettmapper.
Når det gjelder transport og produksjon, gjør Maria også sitt ytterste for miljøet. Produksjonen er nå flyttet fra Kina til en systue i Polen, og selv om produksjonskostnadene er høyere, er hun overbevist om at avgjørelsen var riktig.
"Transporten er betydelig kortere, og jeg kan produsere i mindre mengder. Det er en fordel for miljøet, men også for likviditeten. Dermed har vi rom for å utvikle flere modeller," forklarer hun.
Maria får først sydd sine prøver på en lokal systue. "Jeg kan ikke sy, så jeg tar med stoffet med mange nåler i, og så prøver de å forstå hva jeg mener og syr de første prøvene."
Planen er fortsatt ikke å designe nye kolleksjoner flere ganger i året. "Mitt fokus er litt annerledes. Jeg ønsker å lage gode produkter i en kvalitet som tåler hverdagsbruk." Hun understreker at cphbags er basisprodukter som kan brukes år etter år.
Den nyeste modellen er en draktpose som også er designet for å vare i mange år.
På utviklingsfronten undersøker hun nå om de spesialdesignede spennene kan laserskjæres i aluminium i Danmark.
En livsstil
Maria Nouvel Buch-Jakobsen mener bestemt at det å være selvstendig næringsdrivende er en livsstil. Hun eier fortsatt konsulentselskapet sitt, men fokuset ligger nå på cphbags.
"Jeg klarer rett og slett ikke å la være å utvikle. Jeg er gründer tvers igjennom, og det vil jeg alltid være."
Som økonom har Maria likevel god kontroll på bedriften, selv med utfordringer som pandemi, krig og inflasjon.
"Jeg styrer kostnadene og forsøker å sikre at vi når ut til de rette forhandlerne," sier hun. Hun forteller at Tyskland har vært et godt marked for cphbags, men at det – i likhet med det norske og svenske markedet – er preget av dårlige konjunkturer.
"Derfor jobber jeg nå med å starte samarbeid med agenter på markeder utenfor Europa, der situasjonen ikke er like påvirket."
Starten på det danske markedet fikk raskt en blåstempling da Illums Bolighus ble forhandler av cphbags.
"Vi kommer til å fokusere mer på å få flere forhandlere i Danmark som deler vårt fokus på kvalitet og slow fashion. Dette kan være livsstilsbutikker eller flotte klesbutikker for voksne kvinner som både verdsetter og prioriterer bærekraftige vesker til hverdagsbruk."