27.10.2021  |  Interior  |  Tekstiler

Klässbols Linneväveri en tekstilskatt

Klässbols Linneväveri er drevet av ønsket om å bringe klassiske mønstre inn i fremtiden og samtidig være med på å skape ny og moderne tekstilhistorie. I over 100 år har tradisjonen blitt tatt vare på. I dag er det tredje og fjerde generasjon som driver veveriet. Ta del i historien!

Klässbols Linneväveri hviler på et fundament bestående av ekte håndverk, hardt arbeid og et snev av beundringsverdig galskap. Hjalmar Johansson, bestefar av dagens generasjon som er ansvarlig for driften av veveriet, hadde vært aktiv med spinning og veving siden 9-årsalderen og fikk i 1918 en forespørsel om å bli vevemester i det daværende ullspinneriet og veveriet i Klässbol. På dette tidspunktet hadde han fylt 34 år, var utdannet ved vevskolen i Borås og jobbet ved blant annet Borås Jacquardväveri hvor han fikk erfaring og kunnskap om lin.
Ullspinneriet som Hjalmar engasjerte seg i ga ham ikke mye håp. Hans overbevisning var at lin var fremtiden og la grunnlaget for det vi i dag ser som Klässbols Linneväveri år 1920. Utover kveldene vevde han linlaken og linhåndklær på hjemmets vev og begynte så smått å opparbeide sitt eget klientell. Dette økte gradvis og allerede i 1921 ble den første mekaniske vevstolen anskaffet, som også ble plassert i hjemmet. Et hjem som allerede før veven tok over var overfylt for Hjalmar, fru Augusta og deres åtte barn. Vevstolen tronet i stua og for å få plass til den etterlengtede jacquarden måtte det lages hull i taket opp til soverommet!
På denne måten skapte Hjalmar forutsetningene for Klässbols Linneväveris fremtid. Den mekaniske vevstolen i det lille hjemmet, en besluttsomhet og iherdig arbeid skapte mulighet for ytterligere utvidelse og i 1924 ble det kjøpt et soldattorp hvor virksomheten ble flyttet. Han ante ikke da at han skulle legge grunnlaget for en merkevare som skulle videreføres av fremtidige generasjoner, bli en internasjonal merkevare, hoffleverandør og i tillegg levere alle dukene og serviettene til den årlige nobelmiddagen i Stockholms rådhus. En deltakelse fra Klässbols Linneväveris side som forøvrig i år feirer 30-årsjubileum. Han ante heller ikke at Klässbols Linneväveri skulle jobbe med noen av Sveriges fremste designere og motta designpriser.
Klässbols Linneväveri fra Värmland er et eventyr fra virkeligheten.

Mere fra Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

Designbase.no - Forum for design- og interiør­bransjen

www.designbase.no

Designbases medieunivers er for alle som arbeider profesjonelt i interiør- og design­bransjen. Vi berører emner som trender, tendenser i detaljhandelen, ledelse og produktorientering. Formålet er å gi leseren inspirasjon og konkrete verktøy til å kunne optimere sin virksomhet og ta de riktige beslutninger som gjør bedriften konkurransedyktig. Den redaksjonelle målsetning er via spennende og in…

Se profil  

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer