Seks finalister nominert til Formex Sustainability Award 2025
Seks sterke kandidater er nominert til Formex Sustainability Award 2025.
Det er tredje året på rad at utstillende bedrifter har fått muligheten til å sende inn sine produkter til konkurransen, hvor juryens vinner avsløres under messen i januar.
Formex Sustainability Award ble etablert i 2023 som et initiativ for å fremme bærekraftig utvikling i interiørbransjen og synliggjøre eksemplariske initiativ. Prisen fungerer som en konkurranse, hvor Formex sin jury vurderer de innsendte forslagene, velger ut nominerte og til slutt kårer en vinner.
En jury med fokus på bærekraft
Årets jury består av styreleder Maria Soxbo, journalist og medgründer av Klimatklubben, Malin Jensen, interiørdesigner, Maria Lagerman, spesialist på sirkulære forretningsmodeller, Emma Olbers, designer, og Daniel Svahn, designer og interiørarkitekt.
"Årets nominerte representerer seks sterke bidrag med imponerende nivåer av resirkulering og ressurseffektivitet. Det var enkelt å nominere, men utfordrende å velge en vinner. Siden den første prisutdelingen har vi sett en klar trend mot stadig mer gjennomtenkte forslag ned til minste detalj, sier Maria Soxbo.
Vinneren kunngjøres på Formex i januar 2025, hvor de seks nominerte bidragene vil bli stilt ut. Vinneren får som vanlig en unik glassstatuett designet av Marie-Louise Hellgren og får også ti kvadratmeter gratis utstillingsplass på neste Formex.
"Vi vet at bærekraft er et tema som engasjerer mange av våre utstillere, og som etter hvert har blitt en naturlig del av alles tenkning. Vi ønsker å oppmuntre våre utstillere til å tenke bærekraftig og samtidig være en plattform der gode eksempler fra bransjen kan sees." kan deles og inspirere andre," sier Sonja Björk Ebert, prosjektleder for Formex.
Årets nominerte
Light Arch – GAZ.T Wood & Art: En tidløs lysbue produsert i liten skala – bare tjue lages årlig. Sløyfen er laget av overflødig bjørkefiner fra en fabrikk i Ödeshög, mens hestene er laget av ubrukelige bjørkebiter felt av en arborist i Gøteborg-området. Formene til hestene lages med en CNC-freser, detaljer er skåret ut for hånd, og trerester forvandles til smykker. Lysbuen er behandlet med voks og eventuelle skadede deler kan erstattes. Produksjonen drives av fornybar energi, først og fremst solenergi. Designet er inspirert av grunnleggerens bestefars håndlagde lysestake.
Clog Fårö – Hol Studio/Träskofabriken: Overskudd av saueskinn fra Stockholm City Mission og kasserte sykkel- og motocrossdekk danner grunnlaget for Hol Studios Fårö-tresko. Basen er laget av nøye utvalgt treverk fra studioets egen skog og forsterket med rester og tredjeklasses vegetabilsk garvet splitskinn fra Tärnsjö Garveris' møbelindustri. Holgårdens småskalaproduksjon i Siljansnäs prioriterer resirkulering, og kundene kan alltid få sko reparert for å forlenge levetiden.
Brødpose Bento av bivoks – oWaster: En kjemikaliefri brødpose laget av resirkulerte bomullsplater impregnert med bivoks fra lokale, økologiske birøktere og farget med løkskinn. Håndlaget i Järna med alle trinn basert på lokale, organiske og fossilfrie ressurser. De naturlig antibakterielle egenskapene til bivoks holder brødet friskt lenger, og overflaten kan friskes opp over tid. Posen er et bærekraftig alternativ til engangsplastposer og reduserer avfall ved å resirkulere kasserte tekstiler. Alle komponenter, inkludert organisk bomullstråd, er komposterbare.
Husholdningssåpe Skina – Tvåla & Tvaga: Tvåla & Tvagas husholdningssåpe, laget av raffinerte organiske oljer, tjener flere formål: oppvask, klesvask og rengjøring, uten å skade vannmiljøet. Såpen sparer ressurser ved å erstatte flytende produkter og eliminere behovet for plastflasker. I fast form transporteres det ikke unødvendig væske, og emballasjen, laget av resirkulert papir, kan sorteres og resirkuleres. Såpen er håndlaget i Tvåla & Tvagas såpeverksted i Gøteborg.
Resirkulert stearinlys – Tid til stearinlys: Stearinlys støpt av 100 % resirkulert stearinvoks, samlet fra stearinlys fra restauranter, hvor veker gjenbrukes når det er mulig. En liten produksjon hvor månedlige innsamlinger gjøres med elbil. Stearinlysrester av annet materiale doneres til skjermede verksteder som lager opptenningsblokker av dem. Inspirert av grunnleggerens bestemødre, som begge resirkulerte kirkelysrester for å lage nye lys.
Plant Waterer – Plantstraws: En elegant selvvanningsløsning for potteplanter som kombinerer naturens kapillærvirkning med moderne design og funksjonalitet. Vann trekkes fra en beholder via en resirkulert bomullssnor gjennom et metallrør og ned i bakken. Den lille produksjonen foregår i Småland, og metallrørene er laget av en blanding av produksjonsrester, resirkulert metall og en liten mengde primæraluminium. Form, funksjon og gjennomtenkt produksjon kommer sammen i elegant harmoni.
Formex finner sted på Stockholmsmässan kl 17-19 januar 2025.