13.05.2021  |  Interior  |  Design

Utforsk “The Curious Mind of Oiva Toikka”

Iittala hedrer den fantastiske kreativiteten til den legendariske designeren Oiva Toikka og feirer hans unike uttrykk og stil med sin nye kolleksjon; The Curious Mind of Oiva Toikka.

Den populære designeren og kunstneren Oiva Toikka, har skapt noen av Iittalas mest ikoniske kolleksjoner, og var kjent for sin ubegrensede fantasi, lekne design og sin fantastiske fargebruk.
Gjennom hele sin karriere avvek Toikka fra den strømlinjeformede funksjonalismen som preget nordisk design, til fordel for fargerike, kunstneriske kreasjoner som ofte var inspirert av naturen.
For noen år siden holdt Iittalas designteam på å studere noen prøver i Toikka-arkivene da de kom over tre uoppdagede bokser fra tiden da Toikka jobbet på Iittalas Glassfabrikk. De fant en skatt av fantastiske tegninger og skisser. Noen hadde blitt realiserte produkter som Kastehelmi. Andre var imidlertid mønstre og skisser som aldri før var blitt sett.
Etter en nøye gjennomgang med både Toikka selv og hans familie, ble det besluttet at verden skulle se disse nye oppdagelsene og se gleden som Toikka uttrykte i sine design.
Med The Curious Mind of Oiva Toikka, ønsker Iittala å vise Toikkas skisser og mønstre i en kolleksjon av tekstiler, servise, kunsttrykk med mer.


Et inspirert liv
Den legendariske finske designeren Oiva Toikka (1931–2019) var en artist, designer og professor. Han ble født i Vyborg i Finland på 1930-tallet og studerte ved Helsinki School of Art and Design fra 1953-1960. Han begynte sin profesjonelle karriere ved Arabia Art Department på 1950-tallet, noe som førte til at en annen finsk legende, Kaj Franck, utnevnte Toikka til intern designer ved Iittala Glassfabrikk i 1963.
I løpet av sin innholdsrike karriere designet Toikka mange populære glasskolleksjoner, inkludert Kastehelmi, Frutta og Flora. Han skapte også mange andre unike verker som Bamboos, Pom Pom's og de fargerike Lollipops.
Toikkas mange priser og utmerkelser inkluderer Pro Finlandia-medaljen (1980), Kaj Franck-prisen (1992), Finlands-prisen (2000) og Prince Eugen-medaljen (2001). Hans utrolige design er omtalt i samlingene til verdens mest prestisjefylte museer.
Glass og fugler
Glass is perfect for birds – and birds are perfect for glass.
– Oiva Toikka
Toikka er kjent for sin rike og dristige glasskunst, og Birds by Toikka er blant legendens mest ikoniske verker. Den første kolleksjonen med glassfugler ble lansert i 1972 da Toikka lanserte Fluesnapperen, og gjennom tidene har det blitt laget over 500 forskjellige fugler.
Hver fugl er håndlaget og munnblåst på Iittalas Glassfabrikk, og derfor har hver fugl sitt eget unike særpreg, noe som gjør den til et unikt kunst, - og samlerobjekt. Kolleksjonen viser samarbeidet Toikka hadde med Iittalas glassblåsere og er en rik blanding av glassblåsertradisjoner.


Curious Minds
The Curious Mind of Oiva Toikka feirer Toikkas vakre fantasi med en kolleksjon bestående av tallerkener, krus, sengetøy, pledd, håndklær, bager, kunstplakater og mye mer. Kolleksjonen inneholder til og med spesielle Fiskars X Iittala-sakser, som kombinerer de klassiske Fiskars 21 cm saksene og Toikkas visuelle verden.
Toikka var spesielt opptatt av at objekt og form passet til materialet. Derfor ble bruken av hvert mønster i de forskjellige produktene og materialene i kolleksjonen grundig vurdert.
Enten det er et varmt, brunt gepardteppe eller et fargerikt sengetøysett, inviterer Curious Mind of Oiva Toikka-kolleksjonen deg til å uttrykke din egen unike stil.

  Designbase.no dk anvender cookies som vi bruker til å huske dine innstillinger og statistikk m.m. Når du fortsetter med å bruke nettsiden, aksepteres vår nye cookie- og persondatapolitikk. Les mer