Gir stafettpinnen videre
Eva Pedersen har vært prosjektleder i Designers’ Saturday gjennom 15 år. Når DS 2021 går av stabelen i september blir det også det siste med Eva bak spakene.
Eva Pedersen har vært med fra Designers´ Saturday startet for 35 år siden og har hatt flere ulike roller innad arrangementene, som både styremedlem, innleid pressekontakt og fra 2007 som prosjektleder. – Jeg var nyansatt i Møbelhandlernes Landsforbund, nå Virke, og fikk være med redaktøren i fagtidsskriftet deres, da Oslos første DS gikk av stabelen i 1986, sier hun. – Jeg ble så stolt av å tilhøre en bransje som kunne stable et så morsomt arrangement på bena, og har underveis sendt mange vennlige tanker til ildsjelene som tok DS til Oslo via New York, Stockholm og København.
Tidlig på 90-tallet etablerte møbelhandlerne informasjonskontoret Møbelrådet, som importører og produsenter også sluttet seg til. Eva Pedersen var eneste ansatt de første åtte årene, og et styreverv i DS ga etter hvert innsyn i en helt ny bransjeverden som føltes både sosialt, inviterende og nyttig.
Alt ved god design er fascinerende
På spørsmålet om hva ved Designers´ Saturday som har begeistret legger hun vekt på at alt som har med god design å gjøre er fascinerende alene.
– Produktene. Form. Estetikk, materialer og funksjon. I en til tider litt ensom prosjektlederjobb har og menneskene rundt vært en viktig drivkraft. For et mangfold, så mange gode kontakter er også blitt venner. Jeg har fått bruk for mye tidligere erfaring; fra min første jobb som 13 åring og ansvarlig for popcornmaskinen i en dyrepark, relasjonsbygging som reiseleder og skiinstruktør til markedsføringsutdannelse. Introduksjonen til design- og møbelverdenen og medlemsbaserte organisasjoner gjennom medlemskontakten i Virke, og videre gjennom fantastisk morsomme år med pressearbeid i Møbelrådet har i perioder gitt stor kontaktflate. De innholdsrike og til tider hektiske årene med å samle trådene og menneskene bak til raden av DS arrangementer oppsummerer det hele. Det er en prosjektleder som er veldig takknemlig for følge, som nå takker av.
Hun understreker at det er et spesielt år å være eventarrangør, da både utstillere og mange fagbesøkende har vært hardt rammet av pandemien. – Jeg er glad for at styret velger å være optimistisk, og for at utstillere som har anledning til det støttet beslutningen med tidlige påmeldinger. Akkurat nå ser prognosene for smitte og vaksinasjon positive ut. Fortsetter den utviklingen er den faste DS-helgen i september god timing og vi får det arrangementet alle fortjener og lengter etter, og som vi håper gir ringvirkninger og kommer alle til gode!
– Hvordan har arrangementet endret og utviklet seg, hva er de største forskjellene?
– DS er teamwork. Det er en lang rekke av engasjerte ildsjeler, styremedlemmer og styreledere som har bidratt til å utvikle og profesjonalisere DS til å bli den institusjonen bransjen fortsatt drifter og eier. Målet har vært å ta vare på «møteplassen» både sosialt og faglig, og være tilgjengelig for flest mulige. Å inkludere studenter og fagmiljøer på hele seks høyskoler og universitet, at museet for design; Nasjonalmuseet åpner dørene og å motta både faglig og økonomisk støtte fra Kulturrådet for DS Academy-aktivitetene, styrker og videreutvikler møteplassen. Her er det mye å hente for utstillere og fagbesøkende som søker nye impulser og vil engasjere seg. Det har vært en inspirerende reise som jeg er stolt over å ha vært med på.
For Designers’ Saturday videre mener Eva at samhold samt at enkeltpersoner og bedrifter tar ansvar vil være avgjørende for at bransjen fortsatt skal kunne eie og forme arrangementet etter egne behov og økonomiske rammer. – Som styremedlem i DS bidrar du og får innflytelse. Jeg oppfordrer bransjetilhørige, toneangivende designprodusenter og andre med egeninteresse og/eller engasjement, til å melde seg for valgkomiteen!