Gjorde hobby til heltidsjobb!

Ole Rosén-Lystrup elsker å skape og snekre. Den gleden ble opptakten til bedriften Drivved på Høvik.

Ole Rosén-Lystrup (til venstre) med Halvor Bakke og Torkel Gjerset fra Eventyrlig Oppussing..

Bærekraft, gjenbruk, miljø og kortreist er verdier i tiden. Ole Rosén-Lystrup lever midt i den verdenen men startet opprinnelig med tall.

–Jeg er halvstudert økonom fra San Fransisco, som ikke fullførte studiene. Jeg begynte i restaurantbransjen, stiftet familie og fikk barn, og jobbet en stund med rekruttering. Snekring har jeg holdt på med hele livet. Jeg er glad i å jobbe med hendene, forklarer han.

Ole, hva kan du fortelle om konseptet til Drivved?
–Kortversjonen er å lage pene møbler av gjenbruksmaterialer, at møblene er av ekte og kortreiste materialer og gjerne med en fascinerende historie.

Bad er en av Drivved sine spesialiteter!.

Hvordan dukket ideen opp?
–Vi pusset opp hytta vår på Enebakkneset og manglet egentlig alt av inventar. Vi fylte opp med Ikea møbler, men savnet noe som var ekstra fint. Derfor bygde jeg meg et lite studio der og snekret møbler med gjenbruksmaterialer som vi ble veldig fornøyde med. Jeg er flink til å snekre, men er ikke finsnekker. Med gjenbruksmaterialene oppdaget vi hvor vellykket og pent resultatet ble, og våre venner syntes det samme. Vi lagde en Facebook side og nettside, og begynte å videreselge. Etter bare 3 måneder startet jeg på heltid med Drivved, først fra hytta med en gammel sag i et partytelt. Så fra min garasje som jeg bygde om til et trangt lite verksted der vi bor på Høvik. Det var i oktober 2008.

Hvor mange jobber sammen med deg?
–Nå har jeg to ansatte, de er møbelsnekkere. Tidligere hadde jeg seks ansatte men jeg reduserte da jeg begynte å jobbe med TV programmet Eventyrlig Oppussing på TV 3/Viaplay for 6 år siden.

Hva lager Drivved?
–Hovedsakelig baderom og spisebord. Håndverk koster, og det er en liten kamp for å få folk til å forstå hva det koster å lage noe fra bunnen. Folk er riktignok villig til å legge ned penger i bad og spisebord, spesielt fordi møblene har en historie. Får man laget et bord av materialer fra sin gamle båt, har man fortellinger når venner kommer på besøk.

Vi lager møblene av gamle og ekte materialer som kan være 100-200 år, kundene får et helt annet forhold til det. Møblene blir som nye antikviteter som tilfører noe ekstra i nybygg med mest nøytrale farger som gråe og hvite vegger.

Drivved lager møblene av gamle og ekte materialer som kan være 100-200 år..

Da jeg startet opp annonserte jeg etter låver, uthus og gamle materialer. De siste 5-6 år slipper jeg å lete, folk tar kontakt direkte med meg. De plukker ned så pent som mulig, jeg ordner med transport og jeg betaler dem. Gammelt materiale er nå like kostbart som å handle nytt på trelast, men før var det faktisk dyrere. Alt gammelt trevirke i god stand, er ferskt innvendig, så får å få det fint må vi bruke forskjellige teknikker for å skjule kappendene.

Hvordan finner kundene dere?
–Gjennom anbefalinger, sosiale medier og googlesøk. Vi kalte oss for Drivved da vi holdt på med hytta, og med drivved fra Øyeren. Det uttrykket ble kjent og nå kaller folk gamle materialer for drivved uansett. Når de googler drivved, da dukker vi opp raskt.

Et prosjekt jeg er i gang med nå på høsten, er til en av verdens topp 10 rikeste som bygger om en båt i Rotterdam. Det er et milliardprosjekt. Jeg laget møbler av det gamle dekket som skal brukes til den nye yachten som står klar om 2 år.

I Nordsjøen skiftes det mye ut på Vallhall, og på soklene til plattformene finnes mye gammelt treverk, av afrikansk eik. Jeg ble forespurt om gjenbruk av trevirket, så jeg lager møbler til deres nye kontorbygg i Stavanger og til Oljemessen.

Hva er den største gleden ved å lede Drivved?
–Gamle kunder er så fornøyde og stolte av møblene, selv om de handlet hos oss for 10 år siden er de like fornøyde. Det er veldig givende, folk blir oppriktig glad for det vi skaper. Jeg lager noe de kan bruke, det gir en god følelse. Når produktet er ferdig, er det en bruksgjenstand, ikke bare en app eller ide, men noe håndfast og ekte. Det er flott at det blir noe konkret ut av skaperkraften.

Ideene mine kan komme når man minst aner det som i løpet av en helg, så setter jeg i gang med prosjektet på mandagen. Det er kort vei fra ide til produkt, og så bor jeg kun 400 meter unna verkstedet.

Og den største utfordringen?
–Rett og slett å tørre og sette verdi på eget arbeid, og å få kunden til å forstå at prisen er verdt det. De første 5-6 årene subsidierte jeg mange kunder vil jeg si. Nå er prisene 5 ganger dyrere, men likevel er ikke dette noe jeg blir rik av. Det skjer noe nytt hver eneste dag, det er det som motiverer meg.

Er det noen prosjekter du er spesielt stolt av?
–Det er Eventyrlig Oppussing programmene, hvor jeg kan boltre meg helt fritt uten kunder. Eierne til hyttene vi bygger om, vet ingen ting om resultatet, og jeg gjør mye av snekringen der selv.

Spisebord er mange nordmenn villige til å satse en del penger på!.

Det å få tak på et riktig materiale, er alltid stort, som et flott bord jeg lagde til en tidligere SS Norway styrmann av det gamle dekket til nettopp SS Norway.

En annen stor opplevelse var med en kvinnelig kunde som solgte familiegården utenfor Ålesund hvis tippoldefar hadde bygget, mens hennes far/bestefar hadde laget dørene med tre-utskjæringer. Hun sendte meg de dørene og ville ha laget noe av dem. Det var viktig for hennes far lå for døden, og jeg fikk raskt skapt et spisebord han fikk sett. Det ble en sterk og positiv opplevelse for ham, og han døde dagen etter med ro i sinnet om at hans skaperkraft gikk videre til datter og barnebarn selv om barndomshjemmet var borte.

Nå jobber jeg med Ramstad gård hvor en låve ble revet og det gamle låvegulvet skal lages om til et stort bord som skal inn i huset igjen. Når familien sitter rundt det har de med historien fra mange generasjoner på gården. Ringen er sluttet..

Er det noen spesielle aktiviteter du er i gang med dette halvåret?

–Av gjenbruk skal jeg lage benkene av gamle eikestokker i en ny park i et havneområde på kaia i Grimstad.  De skal plasseres ute, og er en koselig greie. Jeg liker at de blir til allment bruk. Benkene blir klare i vinter, og parken åpnes neste sommer.

–Så har jeg avsluttet siste episode av Eventyrlig Oppussing sesong 8 på Svalbard. Det ble dramatisk avslutning fordi det utviklet storbrann på andre siden av gata for der vi holdt til. Vi løp og banket på dører, og fikk folk ut. Sesong 8 starter den 29. september på TV 3 og Viaplay, bare å følge med. Senere i høst setter jeg i gang igjen med å finne nye hytter og i mars 2023 blir det oppstart av sesong 9, avslutter Ole Rosén-Lystrup.

www.drivved.no
www.eventyrligoppussing.no

Relatert innhold

19.11.2024Designbase.no

Carpets & Rugs vokser

18.11.2024Designbase.no

Paula Gerbase utnevnt til Kreativ Direktør hos Georg Jensen

07.10.2024Stockholmsmässan

Sponseret

Stockholm furniture Fair 2025

03.10.2024Stockholmsmässan

Sponseret

Faye Toogoods utstilling feirer hendene bak håndverket

18.09.2024F&H Group AS

Sponseret

Elegante inngangsnyheter fra Zone

17.09.2024F&H Group AS

Sponseret

Enkel møbeldesign fra Villa Collection Denmark

03.09.2024Designbase.no

En ny sirkulær modell for design

23.08.2024Designbase.no

Tidigare deltagare i Danmarks Next Classic revive möbelfabrik

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023