Forskningsprosjekt utforsker oppsirkulering av glassull
LINK Arkitektur er en del av prosjektsatsingen Re:FAB, finansiert av Vinnova, Sveriges innovasjonsmyndighet. Prosjektet utforsker potensialet for å ombruke glassull ved hjelp av sirkulær design. Målet er å demonstrere en sirkulær verdikjede og en ressurseffektiv produksjonsteknikk med resirkulert materiale innenfor bygge- og rivningsindustrien.
Re:FAB er et innovasjonsprosjekt for ressurseffektivitet i byggebransjen. Formålet er å finne frem til gode metoder for å ombruke eller materialgjenvinne akustiske vegg- og takabsorbenter av glassull, som utgjør en vesentlig avfallsmengde i bygg- og rivningsindustrien. Ved å bruke en ny og mer effektiv produksjonsteknologi kombinert med parametriske designmetoder, utforskes potensialet for å ombruke/materialgjenvinne glassullspaneler og skape nye produkter av høy kvalitet.
Parametrisk design støtter en sirkulær prosess
Integrerte parametriske designmetoder muliggjør raskere og bedre kvalitet av designforslaget. I løpet av designprosessen blir ulike akustiske løsninger evaluert, slik at de blir optimalisert for ulike rom, funksjoner og brukere. Den parametriske modellen beregner designets akustiske egenskaper, kvantifisert ved diffusjon og absorpsjon som hovedparametere. Når man har kommet frem til det beste designet for hvert prosjekt, genereres alle glassullpaneler og tilhørende installasjons- og ytelsesdata. Hvert panels individuelle informasjon kan deretter brukes til en AR-assistert montering og muliggjør også intelligente modeller. Resultatet innebærer at komplekse, akustiske krav kan oppfylles.
Digitale produksjonsmetoder
I løpet av prosessen testes ulike digitale produksjonsmetoder. En av disse er støpning med adaptive former som muliggjør unik design med mindre avfall fra støpeformene. En annen metode er robotstyrt filting. Det er en ikke-additiv metode som bruker non-woven materiale, som både kan skape detaljer og skaper en topografi. Metodene utforskes separat, men er tilpasset for både å kunne kombineres med hverandre eller med helt andre metoder.
Parametrisk design gjør det enklere å utforme produkter som er modulære og skalerbare. Slik kan produktene tilpasses og utvikles over tid. Den digitale modellen styrer produksjonsprosessen og skaper et grunnlag for å skjære, forme og sette sammen glassullen til ønsket produkt. Når de er montert, vil panelene gi rommene en optimalisert akustikk som er tilpasset kundens spesifikke krav.
Fra datafil til fabrikk
Kjernen i prosjektet er å utvikle og teste en parametrisk designprosess, fra design til produksjon. Til syvende og sist etableres en parametrisk designprosess som muliggjør en "file-to-factory" arbeidsflyt.
LINK Arkitektur samarbeider med The Loop Factory, Saint-Gobain Ecophon AB, Decibel by Johanson Design AB, Logtrade Technology og Lund Universitet i forskningsprosjektet. Prosjektet er støttet av Vinnova, Sveriges innovasjonsmyndighet.