Forskningsprosjekt utforsker oppsirkulering av glassull

LINK Arkitektur er en del av prosjektsatsingen Re:FAB, finansiert av Vinnova, Sveriges innovasjonsmyndighet. Prosjektet utforsker potensialet for å ombruke glassull ved hjelp av sirkulær design. Målet er å demonstrere en sirkulær verdikjede og en ressurseffektiv produksjonsteknikk med resirkulert materiale innenfor bygge- og rivningsindustrien.

Re:FAB er et innovasjonsprosjekt som utforsker potensialet for å ombruke glassull ved hjelp av sirkulær design. Illustrasjon: LINK Arkitektur..

Re:FAB er et innovasjonsprosjekt for ressurseffektivitet i byggebransjen. Formålet er å finne frem til gode metoder for å ombruke eller materialgjenvinne akustiske vegg- og takabsorbenter av glassull, som utgjør en vesentlig avfallsmengde i bygg- og rivningsindustrien. Ved å bruke en ny og mer effektiv produksjonsteknologi kombinert med parametriske designmetoder, utforskes potensialet for å ombruke/materialgjenvinne glassullspaneler og skape nye produkter av høy kvalitet.

Parametrisk design støtter en sirkulær prosess

Integrerte parametriske designmetoder muliggjør raskere og bedre kvalitet av designforslaget. I løpet av designprosessen blir ulike akustiske løsninger evaluert, slik at de blir optimalisert for ulike rom, funksjoner og brukere. Den parametriske modellen beregner designets akustiske egenskaper, kvantifisert ved diffusjon og absorpsjon som hovedparametere. Når man har kommet frem til det beste designet for hvert prosjekt, genereres alle glassullpaneler og tilhørende installasjons- og ytelsesdata. Hvert panels individuelle informasjon kan deretter brukes til en AR-assistert montering og muliggjør også intelligente modeller. Resultatet innebærer at komplekse, akustiske krav kan oppfylles.

Digitale produksjonsmetoder

I løpet av prosessen testes ulike digitale produksjonsmetoder. En av disse er støpning med adaptive former som muliggjør unik design med mindre avfall fra støpeformene. En annen metode er robotstyrt filting. Det er en ikke-additiv metode som bruker non-woven materiale, som både kan skape detaljer og skaper en topografi. Metodene utforskes separat, men er tilpasset for både å kunne kombineres med hverandre eller med helt andre metoder.

Parametrisk design gjør det enklere å utforme produkter som er modulære og skalerbare. Slik kan produktene tilpasses og utvikles over tid. Den digitale modellen styrer produksjonsprosessen og skaper et grunnlag for å skjære, forme og sette sammen glassullen til ønsket produkt. Når de er montert, vil panelene gi rommene en optimalisert akustikk som er tilpasset kundens spesifikke krav.

Fra datafil til fabrikk

Kjernen i prosjektet er å utvikle og teste en parametrisk designprosess, fra design til produksjon. Til syvende og sist etableres en parametrisk designprosess som muliggjør en "file-to-factory" arbeidsflyt.

LINK Arkitektur samarbeider med The Loop Factory, Saint-Gobain Ecophon AB, Decibel by Johanson Design AB, Logtrade Technology og Lund Universitet i forskningsprosjektet. Prosjektet er støttet av Vinnova, Sveriges innovasjonsmyndighet.

Relatert innhold

18.12.2024Designbase.no

De potensielle cybersikkerhetstruslene i 2025

17.12.2024Designbase.no

Svanemerket tildeler Svanemerket 2023 til Høie

12.12.2024Designbase.no

Fleksible skatteregler for generasjonsskifte bør ikke erstatte familiemøtet

05.12.2024Witt A/S

Sponseret

Fra villa til industri: Segway Navimow X-serien setter nye standarder for plenpleie

04.12.2024Formex

Sponseret

Kreativitet og bærekraft i fokus på Formex i januar

03.12.2024Designbase.no

Nordiske gründere og startups skal være spydspisser

02.12.2024Droppery

Sponseret

Solfelt intensiverer samarbeidet med Droppery: «Building growth together»

25.11.2024Designbase.no

Optimisme i sikte i en presset designbransje

Events

Se alt
Dimex ApS
Utstilling
Nordstil 2025 - Bestillinger legges i nord

Som det nordlige knutepunktet tiltrekker Nordstil flere kjøpere om bord hvert år - det er her den nordtyske detaljhandelen og mange flere bestiller innovative produkter til sitt sortiment. Mange impulser og et utvalg produkter som ikke er i sikte andre steder i Norden!

Dato

11.01.2025

Tid

10:00

Sted

Hamborg

TRADE POINT A/S
Show
“Together 2025”: A new exclusive collaboration replacing IMM Cologne in January

Danish design takes center stage this January as 10 leading Danish design companies join forces to host a new exclusive in-house fair from January 13–17, 2025. The event, titled “Together 2025” replaces the traditional IMM Cologne week with a coordinated showcase of Danish innovation, style, and craftsmanship.

Dato

13.01.2025

Tid

10:00

Sted

Denmark

Dimex ApS
Utstilling
Heimtextil - Internasjonal messe for hjemme- og kontraktstekstiler

Den internasjonalt unike plattformen for hjemme- og kontraktstekstiler og tekstildesign. Opplev sesongens trender, tekstilbærekraft, verdens største utvalg av boligtekstiler samt produkt- og informasjonstilbud for interiør, gjestfrihet og megatrend søvn. Globalt kombinert og lidenskapelig presentert.

Dato

14.01.2025

Tid

10:00

Sted

Frankfurt

Maison&Objet
Utstilling
Maison&Objet

Opplev det beste innen design og interiør på Maison&Objet 2025 i Paris, et ledende globalt arrangement for profesjonelle innen design- og livsstilsindustrien.

Dato

16.01.2025

Sted

Paris Nord Villepinte Exhibition Centre

Formex
Utstilling
Formex

Formex – the most important meeting place for Nordic interior design

Dato

17.01.2025

Tid

10:00

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

TrendSet Munich
Utstilling
TrendSet i München

FYRVERKERI AV IDÉER, PRODUKTER OG TRENDER

Dato

31.01.2025

Sted

Am Messesee 6, 81829 München

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023