Hva gjør man med kopper og skåler når de knuser? Jernia tenker gjenvinning for sine kunder.
Visste du at kun et lite skår fra et servise kan ødelegge resirkuleringen av en hel container med innsamlet glass- og metallemballasje? Så lite som 20 gram porselen kan ødelegge gjenvinningen av et helt tonn vinflasker og syltetøyglass. Ødelagte drikkeglass, ildfaste former, keramikk og servise har til nå måttet gå i restavfallet.
Det ville Jernia gjøre noe med.
Fra et avfallsproblem til en miljøløsning
Porselen har blitt kalt «det hvite gullet». Men i motsetning til det metallet, er det ikke mulig å smelte om for å lage nye ting. Tvert imot. Porselen og keramikk har lenge vært et avfallsproblem. Det brenner ikke opp og råtner ikke bort. Alle som har sett resultatet av en arkeologisk utgraving, har oppdaget at gamle skår kan leve lenge.
Hvor mye gammelt servise skal det bli igjen etter vår generasjon?
Ved å resirkulere glass, porselen og keramikk kan man redusere klimafotavtrykket med 80%!
Jernia vil selge varer som varer, og de hjelper til med å fikse det som kan repareres. Samtidig jobber de for at det som ikke lenger kan brukes, kan resirkuleres til nye produkter. I samarbeid med Norsk Gjenvinning, lanserer de landets første innsamling for resirkulering av porselen og keramikk. Ødelagte tallerkener og ildfaste former kan nå erstatte ny betong i ulike bygg-elementer. Det sparer CO2.
Det nytter
Innsamlingsordningen for keramikk og porselen er en naturlig forlengelse av Jernias initiativ for gjenvinning av metall fra gryter og stekepanner. Januar 2019 lanserte Jernia innsamling og resirkulering av metall. I løpet av året 2019 leverte miljøbevisste Jernia-kunder inn over 5,7 tonn pannemetall som nå har blitt til nye produkter.
Jernia oppfordrer nå å levere porselen og keramikk til resirkulering i butikk. Sammen med Norsk Gjenvinning gleder de seg til å vise mer av hva gamle skår kan bli til. Bli med på å gjøre et avfallsproblem til miljøløsning.
www.jernia.no