Kjærlighet og gode råvarer
Blomsterbergs bakekolleksjon kan i år feire 10-årsjubileum - og det er mye å feire. Det har vært ti år med kvikke replikker og mye latter, men også med knivskarp profesjonalitet - og en konstant fokus på høy kvalitet, sterk fagkunnskap og god smak.
"Kjærlighet og gode råvarer. Når disse ingrediensene kombineres - og det krydres med innsats fra vår side - kommer det (nesten) alltid et godt og deilig resultat ut av det," sier Mette Blomsterberg, som i år kan feire 10-årsjubileet for sin bakekolleksjon "Blomsterbergs".
Hun ser en tydelig tendens til at danskene har fått øynene opp for hjemmelaget bakverk igjen. "Trenden har utviklet seg de siste 12-14 årene, og noen netter når jeg ligger stille på puta mi, føler jeg også en stolthet over at jeg har en viss andel i at trenden har blitt så stor som den er," forteller Mette Blomsterberg, som gjennom årene har fått utrolig mange klemmer og hilsener fra mennesker som har lært seg å bake gjennom hennes programmer og bøker. "Det gjør meg utrolig glad og utrolig stolt!".
Men hun er også fullstendig klar over at hun bare kan motivere og fortelle hva baking har gjort for henne selv. "Lysten til å bake må komme innenfra. Men hvis det jeg forteller smitter, er det bare flott. For det gir meg en virkelig god følelse å kunne motivere andre."
Mette Blomsterberg har bakt siden hun var veldig liten, "og jeg har alltid elsket det. Det er noe både beroligende og bekreftende i å jobbe med råvarene og forvandle dem til noe som gjør mennesker glade."
Senere ble konditoriet Mettes levevei. "Da kom det også andre utfordringer," sier hun med et smil, for konditorfaget er et håndverk som krever både presisjon og styrke.
Hun beskriver konditorfaget som en merkelig virkelighet, der det raffinerte og forfinede kombineres med en håndverksmessig råhet, og en kake skapes. "Rent faglig er det kombinasjonen jeg elsker. Privat handler det mye om gleden ved å samle dem jeg er glad i rundt et herlig måltid eller herlig bakverk. Å skjemme bort andre, det er en stor daglig motivasjon for meg."
10 år med bakeutstyr
Mette Blomsterberg forteller at hennes bakekolleksjon "Blomsterbergs" ble til fordi hun hadde en stor ønske om å kunne supplere ferdighetene hun delte med danskene gjennom sine "Det søte liv"-programmer.
"Det ga god mening å følge opp det faktum at veldig mange startet med "hjemmebaking". Men samtidig ville jeg også lage gode produkter av god kvalitet, og ikke minst til en pris der de fleste kunne være med."
Mette kaller utviklingen av "Blomsterbergs" en spennende reise for henne som profesjonell.
"Siden de første produktene ble lansert for 10 år siden, har det vært viktig for meg å bevare min holdning til kompromissløs fagkunnskap og samtidig levere et produkt av så høy kvalitet som mulig til en fornuftig pris. For det gir meg en enorm glede å bidra til gode opplevelser på kjøkkenet i folkets hjem. Det samler mennesker når vi lager mat og baker for hverandre. Og nærvær, bortskjemming og selvpleie kan vi aldri få for mye av," sier Mette.
Hvorfor er det så viktig å ha de riktige redskapene når man baker?
"Kan man bygge et hus med en skje? Du får kanskje fåt en del mørtel mellom steinene, men for å få bygget et solidt fundament som varer, er det nødvendig med de riktige verktøyene og en skikkelig murskje som er laget for formålet. Resultatet blir bedre, vakrere og mer holdbart, og veien til målet blir mye morsommere... Det samme gjelder når man baker kaker."
Nyheter i jubileumsåret
Jubileumsåret bringer selvfølgelig også en rekke herlige nyheter for alle med en søt tann.
Blomsterbergs silikonredskaper og -former er nå tilgjengelige i en vakker lattefarge som gir en moderne vri til kjøkkenaktivitetene.
Bakepenselen er 21 cm lang, gryteskjeen kommer i 21 cm eller 27 cm, mens deigskrapen fås i lengdene 21 cm, 27 cm og 31 cm. Brødformen finnes i 24 cm og 30 cm lengde, og muffinsformen har plass til 12 herlige muffins. Silikonyhetene er alle vakre, komfortable og praktiske når det trylles på kjøkkenet.
I samme lattefarge lanserer Blomsterbergs også nye, robuste muffin-, brød- og springformer i kraftig kvalitetsstål med non-stick-belegg. Brødformen fås i lengdene 25 cm og 29 cm, muffinsformen rommer 12 muffins, og springformene har en diameter på enten 20 cm, 24 cm eller 26 cm.
Testet og godkjent
Når det skal legges til nye produkter til "Blomsterbergs," forteller Mette at det er en lang prosess fra produktet først er på tegnebordet hos F&H Group til det er tilgjengelig på hyllen i en pen emballasje.
"Jeg har et nært samarbeid med innkjøperne, som jeg sender ut i feltet med alle mine ønsker og krav, og de sørger for å få alle mine produkter testet i forhold til de strenge lovgivningskravene vi har for matvarer i Danmark. Når produktene er godkjent, begynner jeg min brukstest av dem. Deretter må det lages vakre produktbilder til bruk i nettbutikken min og til butikkene som selger mine produkter til forbrukerne. Det må også designes emballasje, skrives tekst for hvert produkt, osv.," forteller Mette, og det er veldig viktig for henne at hvert trinn i prosessen blir gjort skikkelig. "Heldigvis har jeg en rekke kompetente mennesker med meg på denne reisen. Her er det ikke nok med høy konditorfagkunnskap. Det handler om kompetanse på mange nivåer, og jeg har stor respekt for alle som er med meg," understreker Mette.
I tillegg til å utvikle nye produkter for "Blomsterbergs," har Mette Blomsterberg også andre prosjekter på gang, og det vil hun fortelle mer om senere.
"Jeg har akkurat levert manuset til min kommende nye bok om FASTELAVNSBOLLER, som kommer ut fra Gyldendal i begynnelsen av januar '24. Det er min 13. bok, og den blir kjempefin," avslutter Mette Blomsterberg.