Slik rammer konkursbølgen Skandinavia
Det var en betydelig økning i antall konkurser over hele Skandinavia i løpet av 2023. Sverige hadde den skarpeste utviklingen med en økning på 31 prosent, fulgt av Norge med 25 prosent og Danmark med 8 prosent. Dette gir en sterk indikasjon på utfordringene næringslivet står overfor.
Over hele Skandinavia var konkursrisikoen ekstremt lav i pandemiårene, spesielt i 2021, med både Sverige og Norge som viste de laveste tallene de siste fem årene. Mange selskaper overlevde takket være offentlige støttepakker. Økningen av konkurser begynte da i Danmark allerede tidlig på våren 2022, mens økningen i Sverige og Norge ikke slo for fullt før i 2023.
Den prosentvise økningen i Danmark er derfor ikke like sterk det siste året. I Norge var konkursene i 2023 på samme nivå som før pandemien, mens både Sverige og Danmark ligger godt over. Både i Sverige og Norge steg konkursene jevnt gjennom alle månedene i fjor. En trend som ser ut til å fortsette i 2024.
«Det er en dyster utvikling at vi ser så mange konkurser i hele Skandinavia. Landene har en tilsvarende oppadgående trend, og de dårligere økonomiske tidene med inflasjon, stigende rentekostnader og motvillige husholdninger har rammet hardt i alle tre landene. Vår vurdering er at høye konkurstall vil prege størstedelen av 2024», sier Henrik Jacobsson, administrerende direktør i Creditsafe Sverige.
Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark, opplyser; «Det er bemerkelsesverdig å se at antallet konkurser i Danmark for 2023 har nådd det høyeste antallet konkurser siden 2010 og passert 1000 konkurser på én måned for første gang noensinne. Denne utviklingen reflekterer en utfordrende økonomisk tid hvor bedrifter står overfor unike utfordringer og trenger tilpassede strategier for å sikre deres fremtidige suksess”.
Bygg og anlegg, varehandel og restaurantnæringen rammer hardt
En vanlig trend i Skandinavia er store økninger i konkurser innenfor bygg-, vare- og restaurantbransjen. Innen bygg og anlegg noterer Sverige en økning på 38 prosent, Norge nesten 29 prosent og Danmark en økning på 10 prosent. Siden Danmarks konkursrater begynte å stige allerede i 2022, er ikke den prosentvise økningen like sterk sammenlignet med Sverige og Norge.
«Bygg- og anleggssektoren har alltid vært en av de største konkursrammede næringene. I fjor var det ikke bare bransjen med flest konkurser, men også der vi så den største økningen, og dette rammer ikke bare små bedrifter. Gjennom året har vi sett at flere større entreprenører har måttet stenge som følge av renteøkninger, økonomisk usikkerhet og markant nedgang i ordre og oppstart av nye byggeprosjekter», sier Per Fjærestad, Country Manager, Creditsafe Norge.
Konkurser i forhold til antall selskaper - størst risiko i Danmark
Samtidig som konkursene øker i alle tre landene, har Danmark den høyeste andelen konkurser i forhold til antall aktive selskaper i landet – og dermed høyest konkursrisiko.
I Danmark gikk totalt 1,41 prosent av alle danske aksjeselskaper konkurs, mot 1,08 prosent av svenske aksjeselskaper og kun 0,79 prosent av norske aksjeselskaper.
-PF