Fleksible skatteregler for generasjonsskifte bør ikke erstatte familiemøtet
Nye skatteregler gjør generasjonsskifte i familiebedrifter mer økonomisk attraktivt, men forhastede beslutninger bør unngås. En vellykket overlevering krever familieengasjement og beredskap.
Regjeringens nye lovforslag om å senke eiendoms- og gaveavgiften fra 15 til 10 prosent ved generasjonsskifte av næringsforetak er et kjærkomment grep for de mange familieeide bedriftene i Danmark. Sammen med en planlagt lempelse av den såkalte «pengetankregelen» og innføring av en skjematisk verdsettelse basert på objektive kriterier, vil det bli enklere og mer attraktivt å overlate selskapet til neste generasjon. Men mens reglene gir økonomiske insentiver til å handle, bør eiere ta seg tid til å sikre at alle aspekter ved overføringen vurderes nøye.
Danmark huser rundt 60.000 familieeide virksomheter, som til sammen sysselsetter 850.000 personer, ifølge en rapport fra Vækst i Generationer fra 2023. Vår mangeårige konsulenterfaring viser at så godt som alle eiere utsetter starten på et generasjonsskifte til det er høyst. relevant. Rundt halvparten klarer heller ikke å involvere familien tidlig i prosessen. Det kan resultere i en forhastet prosess med en betydelig følelsesmessig, ledelsesmessig og organisatorisk omveltning.
Jeg husker for eksempel en sak med en bedriftseier som hadde lagt en nøye plan for generasjonsskiftet i selskapet sitt og tenkt gjennom alt fra ledelsesstruktur til aksjefordeling. Da han diskuterte det med rådgiverne, ble det imidlertid klart at neste generasjon verken hadde vært involvert i prosessen eller var klar til å ta på seg ansvaret. Dette gjorde at planen ikke kunne realiseres som forventet.
Tidlig familieengasjement er viktig
Tidlig familieengasjement og åpen dialog er avgjørende for å skape felles forståelse mellom generasjonene. Ofte ligger svarene allerede skjult i familiens egne erfaringer og verdier, men bevisstheten om dem kan mangle. Nøkkelen er å stille de riktige spørsmålene og skape en ærlig dialog om forventninger og bekymringer slik at alle parter føler seg hørt. Jeg oppfordrer bedriftseiere til å vurdere følgende nøkkelspørsmål tidlig i samarbeid med familien:
- Er familien klar til å ta over?
- Hvem i familien har vist interesse og evne til å drive virksomheten?
- Er nåværende eier villig til å gi fra seg full kontroll, eller bør en gradvis overlevering vurderes?
- Hva ønsker vi å oppnå med generasjonsskiftet – både økonomisk og personlig?
En trinnvis overlevering kan være en effektiv løsning for å sikre en trygg prosess i generasjonsskiftet. Ved gradvis å overlate ansvar og kontroll får både eier og neste generasjon tid til å tilpasse seg sine nye roller, samtidig som juridiske løsninger kan støtte en smidig overgang. Eieren gis mulighet til å opprettholde kontrollen i prosessen, mens neste generasjon får tid og rom til å forberede seg på framtidig ansvar. På denne måten blir generasjonsskiftet en veloverveid og stabil prosess fremfor en forhastet beslutning.