Ny lov: Butikkeiere må sjekke for PFAS
Ifølge en ny EU-lov om begrensning av PFAS har detaljhandlerne ansvaret for at varene de markedsfører og selger følger loven. Derfor kan det være en god idé å gjennomføre en PFAS-sjekk av varesortimentet. Miljødirektoratet lanserer nå nettsiden PFASinfo.dk for å gi veiledning til butikkeiere om utfasing av PFAS.
PFAS brukes i en rekke materialer og produkter. Derfor vil nesten alle bransjer og leverandørkjeder bli berørt av den kommende begrensningen av PFAS, som forventes vedtatt i EU. Men det som kanskje overrasker mange detaljhandlere, er at de faktisk har et ansvar for at varene de markedsfører og selger følger loven. Derfor kan det være lurt å være proaktiv og gjennomføre en PFAS-sjekk av varesortimentet og allerede nå begynne å undersøke alternativer.
KORT OM PFAS
PFAS brukes vanligvis i produkter og materialer som skal være vanntette, slitesterke, tåle varme og være fett-, smuss- eller kjemikalieavvisende. Dette inkluderer for eksempel tekstiler og lærprodukter som utendørsklær og fottøy, boligtekstiler og arbeidstøy, samt maling eller annen overflatebehandling, skumisolering, non-stick gryter og panner og elektronikk.
Det tar mange tiår før PFAS blir nedbrutt når de først har havnet i miljøet. Derfor blir stoffene funnet i for eksempel grunnvann og regnvann. Noen PFAS mistenkes også for å være hormonforstyrrende og kreftfremkallende.
I februar 2023 offentliggjorde Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) et lovforslag som skal begrense bruken av PFAS. PFAS er en gruppe med over 10 000 stoffer, hvor flere har vist seg å være skadelige for både mennesker og miljø. Forslaget til begrensning planlegges å bli endelig vedtatt i 2025.
-PF