Ny veileder: Få hjelp til å skape en god tone på arbeidsplassen

Forskningsprosjektet 'God Tone' har publisert en rekke anbefalinger for å unngå negative handlinger på arbeidsplassen

Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Psykologisk Institut ved Syddansk Universitet har utarbeidet en veileder for hvordan arbeidsplassen kan fungere for å unngå negative handlinger. Foto: 123RF.com

Mobbing og seksuell trakassering er dessverre godt kjent på mange arbeidsplasser. Men det er nå hjelp til å få bukt med problemet.

Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Psykologisk Institutt ved Syddansk Universitet har utarbeidet en veileder for hvordan arbeidsplassen kan fungere for å unngå negative handlinger.

– Det er mange studier som tyder på at forekomsten av negative handlinger på arbeidsplassen er knyttet til blant annet høyt sykefravær, lavere arbeidsengasjement og ønske om å bytte jobb, sier seniorforsker i NFA Jesper Kristiansen, som er leder av prosjektet "Gud Tone" ”.

Les guiden 'God tone på arbeidsplassen' her.

Hvordan lage en policy mot negative handlinger

Det er dokumentert at arbeidsmiljøet spiller en viktig rolle i forebygging av negative handlinger. Det er flere forskningsbaserte anbefalinger om hvordan man kan forebygge negative handlinger på arbeidsplassen.

Men det er få studier hvor anbefalingene er testet, og det er nettopp denne øvelsen forskerne med prosjektet «God Tone» har satt i gang med studier av innsatsen hos to mellomstore bedrifter med fokus på blant annet arbeidsplasskulturen og økt bevissthet om de negative handlingene.

Et av punktene i manualen handler om hvordan man utarbeider en policy mot negative handlinger. Ifølge Jesper Kristiansen er dette viktig av flere grunner:

«For det første kan det brukes til å tydeliggjøre hvilke typer atferd som ikke aksepteres på arbeidsplassen. For det andre kan den fortelle arbeidsplassens ledere og ansatte hva deres ansvar er i forhold til å opprettholde gode kollegaer. Den kan også inneholde retningslinjer for hvordan alvorlige tilfeller av negative handlinger – for eksempel mobbing – håndteres», sier han.

Henvender seg både til ledelse og ansatte

Den primære målgruppen for veilederen er arbeidsplassenes samarbeidsutvalg og arbeidsmiljøorganisasjon, men den kan også brukes av mindre virksomheter, som en veiledning for hvordan man får kontroll på tonen på arbeidsplassen.

«Samarbeidsutvalget er viktig fordi både ansatte og toppledelsen er representert. Toppledelsen må involveres fordi det setter retningen for hva slags kultur man ønsker med tanke på tone og atferd på arbeidsplassen og hva slags atferd som er uakseptabel. Og de ansatte skal selvsagt være med og bidra til de endringer som er nødvendige. Ellers blir de ofte til ingenting», sier Jesper Kristiansen.

Sekundærmålgruppen er helse- og sikkerhetspersonell som kan få inspirasjon og verktøy til innsats for å forebygge negative handlinger i samarbeid med arbeidsplassen de befinner seg på.

Veiledningen - den såkalte nettmanualen - for "God Tone"

Håndboken inneholder fire temaer og en veiledning for ytterligere hjelp.

  • Tema 1: Hva er negative handlinger? Få kunnskap om hva negative handlinger er og hvorfor det er viktig å forebygge dem.
  • Tema 2: Gjør deg klar til å jobbe med å forhindre negative handlinger.
  • Tema 3: Kom i gang med innsatsen.
  • Tema 4: Hvem skal gjøre hva? Roller og oppgaver for ledelse, tillitsvalgte og andre.
  • Guide: Mer kunnskap og verktøy: Hvor finner vi det?

Fakta:

  • I nettmanualen brukes 'negative handlinger' for handlinger som oppleves som uønskede eller støtende av personene de rettes mot. Det kan være baktalelse, undervurdering av ens kompetanse, upassende vitser, erting eller å bli ekskludert fra fellesskapet.
  • Det overordnede formålet med «God Tone»-prosjektet var å skape økt kunnskap om mekanismene bak negative handlinger og å utvikle en innsats som bedrifter kan bruke for å endre en arbeidsplasskultur preget av negative handlinger til en kultur for god kollegialitet.
  • Inngrepet ble utført i 2021-2022 ved to mellomstore bedrifter i industriområdet. Intervensjonen var tilpasset og målrettet virksomhetenes behov og hadde bl.a. fokus på å skape økt bevissthet om negative (offensive) handlinger og styrke handlingskompetansen.
  • Både kvantitative spørreskjemadata og kvalitative data ble samlet inn fra intervjuer med lederrepresentanter, ansattegrupper og ansatterepresentanter.
  • Erfaringene som er gjort i prosjektet er innarbeidet i en manual, som beskriver hvordan man kan jobbe med sin arbeidsplasskultur på en arbeidsplass for å styrke gode kollegaer. Vitenskapelige publikasjoner om prosjektets resultater er under utarbeidelse.
  • God Tone er et samarbeidsprosjekt mellom NFA, SDU og TekSam, som er støttet av Velliv Foreningen.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Optimaliser virksomheten din

Varehandelen står overfor unike utfordringer og muligheter i en tid preget av digital transformasjon og endrede forbrukerpreferanser. Det handler om å være i forkant av de siste trendene og holde øye med utviklingen som hele tiden skjer innen både forretningsdrift og ledelse. Fordi virksomheten er optimalisert og kundeopplevelsen forbedres, øker salget og inntjeningen.

Relatert innhold

09.10.2024Designbase.no

Her er 10 ville tall om Temu

09.10.2024Designbase.no

En reise mot høyere grad av bærekraft

30.09.2024Designbase.no

Omsetningsvekst i JYSK

30.09.2024Designbase.no

Gjør deg klar for Black Friday – også som B2Bs

30.09.2024Designbase.no

AI i øyehøyde

27.09.2024Designbase.no

Ny veileder: Få hjelp til å skape en god tone på arbeidsplassen

26.09.2024Designbase.no

Forbered bedriften din på Googles oppdaterte søkemotor med AI

05.09.2024Witt A/S

Sponseret

Segway introduserer ZT3 Pro D All-Terrain KickScooter

Events

Se alt

Hold deg oppdatert med designbase.no

Få gratis innsikt i de nyeste produktene, trendene og tendensene, spennende intervjuer, temaer og spennende arrangementer.

Copyright 2023